FINLANDIA BLOGI:

PK-yritys toimii usein asiakkaidensa pankkina maksuehtojen osalta – korona-aika vauhdittanut kehitystä

Pörssiyritykset käyttävät pienempiään pankkeina. Pörssiyritysten ostovelkojen keskimääräinen maksuehto rupeaa lähentelemään jopa 90 päivää. Samalla, kun näiden yritysten myyntisaatavien maksuehdot ovat 60 päivää, näyttävät suuryritykset maksuvalmiudeltaan entistä paremmalta ja luottoluokitus kohenee. Pk-yrittäjä on tässä ketjussa pankin asemassa isommilleen.

Koronapandemian myötä trendi maksuehtojen pitenemisessä on vain kasvanut. Euroopassa yleisesti maksuehdot ovat jo keskimäärin 60 päivää, ja pitenevät edelleen. Samaan ollaan menossa myös Suomessa. Ja täysin varmaa on se, ettei saavutetuista eduista tulla tinkimään koronan jälkeenkään: pitenevät maksuajat ovat tulleet jäädäkseen.

Ennakoi yrityksesi taloutta

Suunta on selvä. Maksuajat pitenevät, mikä muuttaa peliä. Tähän on syytä varautua pk-yrityksissä ja mielellään ennakoida asioita. Laskurahoitus eli factoring on monessa tapauksessa hyvä ottaa käyttöön ainakin osittain. Esimerkiksi muutaman avainasiakkaan laskujen rahoittaminen voi olla viisas liike aluksi.

Laskurahoitus toimii myös pelivälineenä neuvotteluissa. Asiakkaalle voi tarjota 30 päivän sijaan jo nyt 90 päivän maksuehtoa, jos asiakas suostuu lisäämään pari prosenttia laskun loppusummaan. Monesti tämä on valttikortti. Laskurahoitus voi auttaa myös tarjouskilpailuissa. Jos kilpaileva tarjous on muuten saman tasoinen hinnaltaan, laadultaan ja muilta osin, voi pidempää maksuaikaa tarjoamalla voittaa työn omalle yritykselleen.

Raha on yrityksen työkalu

Pitkän maksuajan tarjoamisen lisäksi pk-yritys saa laskurahoituksesta välittömiä hyötyjä omaan päivittäiseen toimintaansa. Tuskin kukaan haluaa rahojaan kahden kuukauden päästä, jos toinen mahdollisuus on saada saatavansa heti.

Factoring on työkalu myös riskienhallinnan näkökulmasta. Useat lupaavat yritykset ovat kaatuneet likviditeettikriiseihin. Tältä pystytään luonnollisesti välttymään, mikäli yrityksellä on liiketoiminnan tukena erilaisia rahoitusinstrumentteja, joista factoring on keskeisessä asemassa. Lisäksi kolmannen osapuolen hoitaessa saatavien koko elinkaaren – rahoituksesta perintään niin tarvittaessa – voi olla varma rahojensa kotiutumisesta.

Raha on työkalu. Ilman rahaa pk-yrityksellä ei ole työvoimaa, toimitiloja, kasvun mahdollisuuksia, ei oikeastaan mitään. Raha mahdollistaa peliliikkeitä, siksi se kannattaa kotiuttaa nopeasti. Maksuajat pitenevät jatkuvasti. Pidä huolta, että sinun yrityksesi on voittajien puolella näissä karkeloissa.

Joona_Riitahaara
Joona Riitahaara
liiketoimintajohtaja, Finlandia Finance Oy
joona.riitahaara@finlandiagroup.fi
p. 044 310 1629