Finlandia salkunhoito vieraili Bairdin 55. vuotuisessa teollisuuskonferenssissa Chicagossa. Chicago on yksi Yhdysvaltojen suurimmista teollisuusklustereista. Tapahtuma on maailman suurimpia sijoittajille suunnattuja teollisuuskonferensseja yli 3000 osallistujallaan. Paikan päällä esiintyi huikeat 287 yritystä, ja yli 1000 kansainvälistä sijoittajaa, joista 150 Euroopasta. Konferenssi osui tänä vuonna jännittävään ajankohtaan Yhdysvaltojen presidentinvaalien ollessa juuri edellisellä viikolla.
Teollisuussektori on Globaalin mitakaavan pienyhtiöihin (1–10 miljardin euron valuaatiolla) sijoittava Finlandia 2050 -rahaston suurin yksittäinen sektori n. 40 % painollaan. Rahaston 65 omistuksesta jopa 27 yritystä presentoi konferenssissa. Kävimme ennen konferenssia myös tehdasvierailuilla muutamassa yrityksessä tutustumassa paikalliseen työkulttuuriin sekä rahaston salkkuyhtiöiden tehtaiden toimintaan.
Bairdin teollisuuskonferenssi Ritz Carlton hotellissa, Chicagossa. Kolmipäiväisen seminaarin "päiväannoksena" ehti helposti perehtyä noin kymmenen yrityksen liiketoimintaan ja näkymiin.
Republikaanien hallitseman vaalisyksyn jälkeen yritykset arvioivat, miten politiikan muutokset vaikuttavat loppumarkkinoihin ja toimitusketjuihin.
Vaalit ja uusi Yhdysvaltojen hallinto hallitsivat presentoivien yritysten keskusteluja aktiviteetin, politiikan ja mahdollisten tullien näkökulmasta. Monet kertoivat teollisten projektien keskeyttämisestä juuri ennen vaaleja. vaikka tarjousaktiviteetti pysyi vahvana, toiminta saattoi olla tauolla.
"Näimme ehdottomasti tauon toiminnassa ennen vaaleja" – Core & Main
"Osa projekteista on tauolla ja odottaa vaaleja sekä myös laskevan koron myötä alhaisempia hintoja. Tarjousaktiviteetti on ollut vahvaa sekä tilauskertymä on erittäin terve. Nyt tilauskirjaan kasautuneiden projektien pitäisi alkaa purkaantua vuoden 2025 aikana." – TopBuild
"Vaalituloksesta lähtien olemme nähneet tarjousaktiviteetin lisääntyneen merkittävästi" – Sterling Infrastructure
Yritykset tiedostavat mahdollisten tullien aiheuttaman vastatuulen, mutta näkevät sen vaikutuksen olennaisesti pienempänä kuin vuonna 2018. Jos Yhdysvaltojen tuontitullit satuttavat Eurooppaa – niin rankemmin se tulee satuttamaan Kiinaa. Kiina tuleekin olemaan varmasti ensimmäinen Trumpin kauppapolitiikan uhri. Yhdysvaltojen tuonnista 14 prosenttia tulee Kiinasta tänään, kun se vuonna 2018 oli 24 prosenttia, mikä oli huippu juuri ennen Trumpin aiemman kauden tullipolitiikan voimaantuloa.
Meille tapahtumassa esiintyneiden yritysten viesti oli kuitenkin selvä. Yritykset ovat ehtineet vuodesta 2018 hajauttaa hankintaketjujaan, lisätä kotimaisuutta sekä vähentää merkittävästi altistumistaan Kiinalle. Nyt Trumpin vaalituloksen selvittyä Intian rupia on vahvistunut merkittävästi suhteessa Kiinan renminbiin. Intian talouden vahvistumisessa on nähtävissä merkkejä toimitusketjujen siirtymisestä pois Kiinasta.
Vaikka Trumpin kauppapolitiikan uskotaan vahvasti aiheuttavan talouteen inflatorisia elementtejä ja yritysten kustannusten kasvua, laadukkaat yritykset viestivät selkeästi omaavansa niin hyvän hinnoitteluvoiman, että saavat tuotantokustannukset siirrettyä lopputuotteensa hintoihin.
Kiinan osuus Yhdysvaltojen koko tuonnista %
Lähde: Bloomberg ja Finlandia, 2024.
Yhdysvaltojen teollisuussektorilla on suuri määrä ”pieniä” niché-markkinoita hallitsevia toimijoita, jotka kasvattavat vuosi vuodelta markkinaosuuksiaan
Yhdysvallat ja teollisuussektori ovat sijoittajan näkökulmasta kenties vahvempia ja laadukkaampia, kuin koskaan aiemmin. Yhdysvaltojen teollisuussektorilla on suuri määrä ”pieniä” niché-markkinoita hallitsevia toimijoita, jotka kasvattavat vuosi vuodelta markkinaosuuksiaan, tuottavat vahvaa tuottoa sijoitetulle pääomalleen sekä luovat näin laadukkaita ja taloudellisesti vahvoja yrityksiä pitkällä aikavälillä. Finlandia 2050 -rahasto on tässä teemassa vahvasti mukana. Teollisuussektorin sisältä löytyy erilaisia teemoja ja toimijoita, minkä vuoksi myös yritysten viestit ovat erilaisia.
Teollisuussektorin sisällä yksi heikommista alueista on asuinrakentaminen jo pitkään koholla olleen korkokustannuksen vuoksi. Asuinrakentaminen on edelleen haasteellista ja todennäköisesti jatkuu epätasaisena vuoteen 2025 asti. Johtoryhmät odottavat yleisesti asuntolaina- ja rahoituskorkojen kääntyvän entistä alhaisemmaksi vuonna 2025, mitä ei ole siis vielä tapahtunut – rahapolitiikan vaikuttaessa talouteen viiveellä. Jos koronleikkaukset eivät toteudu siinä määrin kuin on tarpeen asuntokaupan stimuloimiseksi tai uudisrakentamisen kiihdyttämiseksi voi estimaatteihin koitua riskejä vuonna 2025.
Data- ja palvelinkeskusten rakentaminen on vasta alkuvaiheessa, ja näkyvyys projekteille aina vuoteen 2027 on erinomainen. Yhdysvaltojen paikallinen Tilastokeskus (United States Census Bureau) kokosi pitkään data- ja palvelinkeskusten kulutuksen osaksi perinteisiä toimistoja. Nämä merkitsivät vain pientä osuutta koko toimistorakentamisesta, eikä kukaan ollut erityisen kiinnostunut, kuinka paljon data- ja palvelinkeskusten rakentamisen osuus oli kokonaisuudesta. Tilanne muuttui 2020-luvulla, kun datakeskusten kysyntä kasvoi räjähdysmäisesti ja toimistorakennusten kysyntä romahti etätyön vuoksi. Nyt Census Bureau raportoi kuukausittaista dataa näiden rakentamisesta. Viimeiset vuodet ovat olleet erittäin menestyksekästä aikaa data- ja palvelinkeskuksille, ja perinteisten toimistojen rakentaminen on sakannut merkittävästi. Tämä trendi – toimistot alas ja data- ja palvelinkeskukset ylös – voi vielä voimistua tulevaisuudessa.
Datakeskusten ja perinteisten toimistojen rakennusmenot
Lähde: U.S. Census Bureau ja Finlandia Group, 2024.
Puolustussektorin sisällä puolestaan Yhdysvaltojen järkyttävän kokoinen, mutta tasainen puolustusbudjetti saa jatkossa myötätuulta kansainvälisesti kasvavilta puolustusmenoilta. Ja vaikka työvoiman tarjonta on normalisoitunut viimeisen kahden vuoden aikana, työvoiman saatavuutta pidettiin edelleen keskeisenä tekijänä teollisuuden automaatioinvestoinneissa. Yhdysvaltojen ikääntyvä infrastruktuuri on myös yrityksille erittäin iso mahdollisuus. Infrastructure Investment and Jobs Act (IIJA) -laki meni Yhdysvalloissa läpi vuonna 2021, mikä sisälsi liittovaltion 1,2 triljoonan dollarin tuen teollisuussektorille, kuten moottoriteiden kunnon sekä turvallisuuden parantamiseen, rautatieohjelmiin, sähköinfrastruktuuriin parantamiseen, sekä erilaisten haastavien projektien kuten siltojen rakentamiseen. Tämän paketin yritykset näkevät edelleen myötätuulena vuonna 2025.
Yhdysvalloissa nähdään amerikkalaisten yhtiöiden tuloskasvun jatkuvan vahvana vielä tästä eteenpäin useamman vuosineljänneksen
Yleisesti Yhdysvalloissa nähdään amerikkalaisten yhtiöiden tuloskasvun jatkuvan vahvana vielä tästä eteenpäin useamman vuosineljänneksen – eikä vain suurten megayhtiöiden johtamana. Tuloskasvun odotetaan tarttuvan laajempaan joukkoon yhtiöitä, kuten juuri teollisuussektorin pienyhtiöihin. Trump on kampanjoidessaan luvannut keventää esimerkiksi verotusta 21 prosentista 15 prosenttiin, mikä kasvattaa lähtökohtaisesti USA:ssa olevien yritysten tuloksia merkittävästi. Samaan hengenvetoon Trump on luvannut keventää eri sektorien sääntelyä, mikä vaikuttaisi positiivisesti kasvuun ja kannattavuuteen.
Trumpin lupaamat kevennykset varmastikin näkyvät positiivisena sentimenttinä pienyhtiöiden parissa
Vuonna 2016 Trumpin vaalivoiton jälkeen pienyhtiöiden näkymiä mittaava NFIB Small Business Optimisim Index koheni tasolta 95 tasolle 105, mikä osoitti merkittävää luottamusta Trumpin politiikkaan. Nyt 2024 Trumpin lupaamat kevennykset todennäköisesti näkyvät jälleen positiivisena sentimenttinä pienyhtiöiden parissa.
Ehdimme Yhdysvalloissa katsomaan viikonloppuna myös loppuunmyytyjä NFL- sekä NHL-otteluita. Molemmat stadionit olivat loppuunmyytyjä ja hallien katsojamäärät vetävät monta kymmentä tuhatta katsojaa enemmän kuin Suomessa. Mikäli Suomessa urheiluseuroilla on ollut vaikeuksia täyttää muutaman tuhannen henkilön stadioneita (huomattavasti halvemmilla lippuhinnoilla), ei loppuunmyydyissä Chicacon halleissa ollut Yhdysvaltojen talouden heikkoudesta tietoakaan.
Tämä näkyy myös talousluvuissa. Nyt keskiviikkona 27.11. Yhdysvalloissa julkaistiin useita reaalitalouden lukuja, jotka osoittivat, ettei paikallisella kuluttajalla ole edelleenkään hätää. Yhdysvaltalaisten kotitalouksen käytettävissä olevat tulot kasvoivat lokakuussa 0,7 prosenttia edelliskuukaudesta nimellisesti ja reaalisesti jopa 0,4 prosenttia. Kolikon kääntöpuolena inflaatiopaineet säilyvät kovana. Mahdolliset Trumpin tullit sekä vahva kuluttajakysyntä ovat saaneet keskuspankkiirit hieman toppuuttelemaan puheitaan koronlaskujen suhteen.