OLE OMAN ELÄMÄSI POMO

TALOUDELLINEN TULEVAISUUTESI

Tunnetko taloudellisen tulevaisuutesi?

Onko sinulla selkeä käsitys siitä, millaisen taloudellisen tulevaisuuden turvan olet itsellesi saanut rakennettua? Tiedätkö esimerkiksi millaista tulotasoa voit pitää yllä aktiivisen työelämän jälkeen? Aika harva tietää. Useimmille tulee yllätyksenä esimerkiksi se, että tilastojen mukaan mukaan suomalaiselle yrittäjälle on kertynyt keskimäärin 700 euron kuukausieläke. Harva pystyisi tuolla summalla jatkamaan elämäntyyliään kun työnteon vähentäminen aikanaan tulee ajankohtaiseksi.  Tilanteen korjaaminen on usein mahdotonta enää sitten, kun säästöjen kartuttamisen vaiheesta siirrytään niiden hyödyntämiseen. Tämän takia on tärkeää pitää itsensä aktiivisesti selvillä omasta taloudellisesta tulevaisuuden näkymästään, ja tehdä tarvittavia korjausliikkeitä tarpeeksi ajoissa.

Mitkä ovat taloudelliset tavoitteesi?

Millainen määrä vaurautta on tarpeeksi, on jokaisen henkilökohtainen arvovalinta. Omalta osaltasi vastauksen siihen voit määritellä vain sinä itse. Tärkeintä on, että mietit taloudelliset tavoitteesi ja teet suunnitelman niiden saavuttamiseksi. Oman talouden suunnittelussa oleellista on pitkäjänteisyys, koska aika ja korkoa korolle –efekti tekevät työtä sijoittajan hyväksi. Säännöllisestä sijoittamisesta kertyy vuosien mittaan huomattava varallisuus esimerkiksi kohtuullisilla kuukausisummilla. Varallisuuden kasvaessa myös sen tuotoista syntyvä kassavirta kasvaa. Investoimalla tuon kassavirran takaisin sijoituksiin vaurastumisen vauhti kasvaa entisestään.

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sinulle?

Parhaimmillaan saavutat säästämällä ja sijoittamalla tilanteen, jossa kertyneen varallisuuden tuotot riittävä antamaan sinulle elämäntyyliisi riittävät kuukausitulot. Silloin olet saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden. Se tarkoittaa sitä, että voit tehdä elämässäsi sinulle tärkeitä asioita ilman säännöllistä yrittäjä- tai työtuloa. Saattaa kuulostaa kaukaiselta haaveelta, mutta aloittamalla tarpeeksi ajoissa ja toimimalla määrätietoisesti se on mahdollista. Yksi näkökulma oman säästämistavoitteen asettamiseen on miettiä sitäkin, mitä tarvitsisit jotta voisit kokea itsesi taloudellisesti riippumattomaksi?