DBC Global: Vapaaksi kivun vankilasta

    Suomalainen terveysteknologiayhtiö DBC Global valloittaa menestyksekkäästi maailmaa. Kolmelle mantereelle laajentuneella yrityksellä on kova tavoite: vähentää kipua, leikkauksia ja työkyvyttömyyttä. Sen hallitusta johtaa lääkäri ja enkelisijoittaja Leena Niemistö.​

    Se riipii, raastaa ja jomottaa. Polttaa ja puuduttaa, ehkä säteileekin. Kipu. Järjetön, lohduton ja ujeltava kipu, joka piinaa kantajaansa pahimmillaan vuosikausia.

    Jatkuva kipu lannistaa ja kutistaa elämää, tietää fysiatrian erikoislääkäri Leena Niemistö, 54. Ihminen rakentaa kivusta itselleen eräänlaiset muurit, vankilan.

    ”Pitkittyvään kipuun liittyy paljon pelkotiloja: mitä minulle käy, ja onko tämä vaarallista? Pyritään välttämään kipua tuottavia asioita, jolloin oleminen rajoittuu pienemmäksi”, lääketieteen tohtori Niemistö kuvailee.

    OEP-Leena-Niemisto-04

    Hän on lääkärikeskus Dextran entinen toimitusjohtaja ja suuromistaja. Terveysalan sijoittajaksi ryhtynyt miljonääri toimii puheenjohtajana muun muassa kasvuyritys DBC Globalissa. Se on suomalainen terveysteknologiayhtiö, joka tahtoo vapauttaa kivun vankeja kaikkialla.

    DBC Global keskittyy erityisesti selkä-, niska-, olkapää- ja polvivaivojen kuntoutukseen. Ne ovat yleisimpiä kivun ja työkyvyttömyyden aiheuttajia maailmassa. Esimerkiksi Suomessa kolmasosa sairauspoissaoloista johtuu yrityksen mukaan tuki- ja liikuntaelinvaivoista.

    DBC Global haluaa vähentää paitsi kipua, myös leikkauksia ja työkyvyttömyyttä. Tavoite on murtaa muureja hiljalleen, laajentaa kehon liikeratoja ja toimintakykyä turvallisesti. Yrityksen tilastojen mukaan yli 85 prosentilla potilaista kipu todella on vähentynyt. Miten?

    Täsmäaseita kuntoutujalle

    Kirjainlyhenne DBC tulee sanoista documentation based care, dokumentointiin perustuva hoito. Se tarkoittaa, että kuntoutus perustuu aiempiin tuloksiin ja kliinisiin tutkimuksiin.

    Hoitotuloksia on kirjattu ylös vuodesta 1993, jolloin DBC-malli kehitettiin. Tietokannasta löytyy yli 150 000 hoitoprosessia tuloksineen. Vuonna 2017 perustettu DBC Global hankki mallin oikeudet.

    ”Käytössä on poikkeuksellisen laaja datapohja, jota pystytään hyödyntämään muiden hoidossa. Tutkimuksissa on todettu konseptin hyvä vaikutus lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä”, Niemistö kehuu.

    Hän tutustui DBC-mallin kehittäjään Simo Taimelaan työskennellessään lääkärinä. Palvelua hyödynnettiin sittemmin Niemistön Dextrassa. Kun DBC:n väki viime vuonna pyysi naista mukaan yritykseen, päätös oli helppo.

    Niemistö on aktiivinen hallitusammattilainen, joka on sijoittanut Dextran myynnistä saamiaan varoja terveysalan kasvuyrityksiin. Nyt hän kuuluu DBC Globalin suurimpiin omistajiin.

    ”Tämä on ydinosaamistani myös sisällölliseltä puolelta. Olen työskennellyt pitkään kuntoutuksen parissa. Tuntuu hyvältä ylläpitää suhdetta siihen ja fysioterapiaan”, hän sanoo.

    DBC Global toimii Euroopassa, Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Afrikassa. Käytännössä sairaala tai klinikka ostaa yritykseltä palvelun, joka sisältää yleensä kuntoutuslaitteet, koulutusta, hoito-ohjeet ja tulosten seurannan.

    Tavoite on, että yhtenäiset hoitokäytännöt takaisivat kuntoutuksen laadun ympäri maailmaa.

    Yhteentoista maahan laajentuneen DBC Globalin vauhti tuntuu vain kiihtyvän alkaneena vuonna. DBC Global teki vastikään aiesopimuksen kansainvälisillä markkinoilla toimivan yhtiön kanssa, uudentyyppisen klinikkakonseptin kehittämisestä ja monikansallisen klinikkaverkoston rakentamisesta. Ensimmäiset uuden konseptin mukaiset klinikat on tarkoitus avata 2019 syksyn aikana.

    Helmikuussa 2019 yhtiö toimittaa Englannin Valioliigan huippuseuralle laitteensa pelaajien kuntoutukseen ja vammojen ennaltaehkäisyyn.

    Maaliskuussa 2019 julkistetaan kansainvälisen vakuutusyhtiön kanssa yhteistyössä kehitetty Managed Care -konsepti, joka on suunnattu terveysvakuutusyhtiöille.

    Tavoite on, että yhtenäiset hoitokäytännöt takaisivat kuntoutuksen laadun ympäri maailmaa. Yritys aikoo laajentua kehittyville alueille, kuten Latinalaiseen Amerikkaan ja Afrikkaan.

    Niemistön mukaan DBC Globalin valtteja ovat käyttäjäystävälliset laitteet ja laadukkaat hoitokäytännöt. Niiden avulla yritys on yltänyt yli 90 prosentin asiakastyytyväisyyteen, hän kertoo.

    ”Laitteet on tehty todella täsmällisiksi. Ne palauttavat lihastasapainoa ja fysiologisia liikeratoja. Olemme tutkineet, että ne auttavat moniin tapaturma- ja kulumaperäisiin vaivoihin.”

    Monitöinen hallitusjyrä

    DBC Global ei ole Leena Niemistön päätyö. Hänellä ei ole sellaista, vaan viikko jakautuu eri intohimojen kesken.

    Niemistö työskentelee puheenjohtajana paitsi DBC Globalin, myös kahden muun kasvuyrityksen ja esimerkiksi Suomen kansallisoopperan ja -baletin säätiön hallituksessa. Hän on Pihlajalinnan ja Stockmannin varapuheenjohtaja sekä hallituksen jäsen muun muassa Elisassa, Raisiossa ja Yliopiston Apteekissa.

    Helsinkiläinen Niemistö on innostuneen ja vireän oloinen. Kun hän puhuu, kädet rajaavat painokkaita kuvioita ilmaan.

    OEP-Leena-Niemisto-02

    ”Minusta on hienoa olla monenlaisissa toiminnoissa mukana. Ajattelen jokaista yhtiötä niin kuin se olisi omani. Mietin aina yhtiöiden etua”, hän sanoo.

    Niemistö rahoittaa 20:tä kasvuyritystä. Niissä yhdistyvät terveys, kestävä kehitys ja halu parantaa maailmaa. Puheenjohtajana hän on niistä DBC:n lisäksi terveysteknologiayhtiö LymfaTouchissa sekä mindfulness- ja meditaatiosovellus Imagine Clarityssa.

    Lääkäri on huomannut, että pörssiyhtiöt ja startup-yritykset voisivat oppia toisiltaan paljon. Edelliset hyötyisivät hänen mukaansa startupien ketteryydestä, innosta ja tehokkuudesta. Pörssiyhtiöiden hyvä hallintotapa ja raportointi ovat puolestaan tärkeitä aloittaville yrityksille.

    ”Startupeilla on aina kiire ja tarve keskittyä olennaiseen, koska aika on rahaa. Hyvä hallinto ei tarkoita byrokratian lisäämistä, vaan sitä, että pöytäkirjat ja muut dokumentit ovat kunnossa alusta lähtien.”

    Niemistö sijoittaa vain sellaisiin startup-yrityksiin, jotka eivät lepää vain yhden ihmisen varassa. Hän arvostaa yrityksiä, joita pyörittää sitoutunut ja monipuolinen tiimi, ja joilla on takanaan kyvykäs sijoittajajoukko.

    Hitaasti liikkuvammaksi

    Fysiatrina Leena Niemistö työskenteli viimeksi keväällä 2016. Hän koki, että aika ei enää riittänyt vastaanoton pitämiseen. Samalla potilastyötä on kuitenkin ikävä.

    Niemistön ihannekuvissa terveydenhuolto kehittyisi suuntaan, jossa kansalaiset ottaisivat terveydestään nykyistä enemmän vastuuta. Terveydenhuollon ammattilaisia hyödynnettäisiin eräänlaisina valmentajina. Ennaltaehkäisyynkin satsattaisiin enemmän.

    Kun liikkuvuutta ja voimavastusta lisätään kannustavasti vähän kerrallaan, tulee turvallisuuden tunne, että kipu ei ole vahingollista. Pikkuhiljaa uskalletaan tehdä enemmän, ja tullaan sitä kautta kuntoon

     

    Myös DBC Globalin tavoite on muovata potilaista aktiivisia. He asettavat kuntoutumisensa tavoitteet itse, jolloin myös sitoutuvat niihin paremmin. Fysioterapeutin kanssa viilataan konkreettiset välitavoitteet.

    Niemistön mukaan DBC-kuntoutukseen kuuluu, että fysioterapeutit ymmärtävät kivun voiman seurauksineen. Pitkäkestoinen kipu laskee usein mielialaa. Toisaalta alakuloisuus voi tehdä passiiviseksi, jolloin kipujakin ilmaantuu helpommin.

    ”Fysioterapeutti ymmärtää tämän ja lähestyy ihmistä arvostaen. Kipua ja tuntemuksia ei mitätöidä, vaan lähdetään pikkuhiljaa kannustamaan aktiivisuuteen”, Niemistö selvittää.

    Toisaalta kipua ei myöskään suurennella. Mitä esimerkiksi lihaksille voi tehdä kivusta huolimatta?

    ”Kun liikkuvuutta ja voimavastusta lisätään kannustavasti vähän kerrallaan, tulee turvallisuuden tunne, että kipu ei ole vahingollista. Pikkuhiljaa uskalletaan tehdä enemmän, ja tullaan sitä kautta kuntoon.”

    Niemistön mukaan yrityksellä on kehitteillä mobiilisovellus, jossa potilas voi viestiä fysioterapeutin kanssa hoitokäyntien välillä. Siitä tahdotaan niin koukuttava, että potilaat myös käyttävät sitä.

    Hyvinvointia kansalle

    Niemistöä kiinnostaa kokonaisvaltainen hyvinvointi, kuten unen, ravitsemuksen, liikunnan ja mielen vaikutus terveyteen. Hän uskoo huomioivansa niitä aiempaa paremmin, mikäli palaa joskus potilastyöhön.

    Terveysalan tekijällä on etusormessaan ja ranteessaan sensorit, joilla hän seuraa esimerkiksi untaan, liikkumistaan ja palautumistaan. Niiden avulla hän on havainnut, kuinka vaikkapa myöhäinen työnteko tai iltasyöminen heikentävät yöunta.

    OEP-Leena-Niemisto-03

    Niemistö suosii ruokavaliossaan kasvispohjaista prosessoimatonta ruokavaliota, joka sallii myös kalan ja riistan käytön. Hän pitää kiinni neljästä viikoittaisesta tennistunnistaan ja lukitsee kalenteristaan aikaa perheelleen. Hänellä on aviomies ja kolme täysi-ikäistä lasta.

    ”Nautin työstäni suuresti, mutta tiedostan, että teen vähän liikaa töitä. Muuten panostaisin itseeni, rentoutuisin ja tapaisin ystäviäni enemmän. Nyt priorisoin vapaa-ajalla perhettäni.”

    Lääkärinä Niemistö erikoistui etenkin alaselän vaivoihin. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan juuri alaselkäkipu on yleisin työkykyä ja hyvinvointia haittaava tekijä maailmassa.

    Monilla Niemistön potilailla oli kroonisia selkäkipuja. Myös osteopaatiksi nuorena opiskellut lääkäri sai niitä usein helpotettua. Hänestä oli palkitsevaa, kun potilas sai tuskaansa avun. Sitä varten hän aikoinaan lääkäriksi ryhtyikin, auttaakseen.

    Aina kroonista kipua ei kuitenkaan saada pois, Leena Niemistö sanoo.

    ”Silloin tavoitteena on lieventää kivun astetta ja parantaa elämänlaatua. Tuodaan hallintaa, jotta kivun kanssa voi elää.”

    Teksti: Johanna Pohjola
    Kuvat: Kimmo Metsäranta

    embed form here.

    Oman elämänsä pomot

    Kari Voutilainen: ajan kanssa

    Lue lisää

    On vain yksi Mikko Ilonen

    Lue lisää

    Syöksykierre, ja miten se oikaistiin: Tommi Lähde ja the other danish guy

    Lue lisää