Kaupungistumisen trendi kiihtyy jatkuvasti. Jo lähes puolet maailman ihmisistä asuu nykyään kaupungeissa, ja syitä on monia. Työpaikat, palvelut, koulutus, viihde ja kulttuurimahdollisuudet houkuttelevat ihmisiä kasvukeskuksiin. Kaupungistuminen ei myöskään rajoitu mihinkään tiettyyn mantereeseen, vaan kaupungistuminen on käynnissä globaalisti.
Tällä hetkellä noin 55 prosenttia maailman populaatiosta elää urbaaneilla alueilla, ja luvun odotetaan kasvavan 68 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä. Yksi seuraus on esimerkiksi megakaupunkien kasvu, eli kaupunkien, jossa on yli 10 miljoonaa asukasta. Megakaupungit, kuten Tokyo, Shanghai, New York, Pariisi ja Lontoo, ovat teknologian, kulttuurin, muodin, rahoituspalvelujen ja innovaatioiden globaaleja keskuksia.
Ihmisten muutto kaupunkeihin edistää pitkän aikavälin kysynnän kasvua useissa eri tuote- ja palvelukategorioissa. Kaupunkien infrastruktuuria pitää jatkuvasti päivittää ja rakentaa uutta. Kaupunkien suunnittelussa isoja trendejä tulevaisuudessa ovatkin energiatehokkuus, yhteisöllisyys sekä kasvavissa määrin luonnonmukaisuus. Puistot, viherkatot, joukkoliikenne, aurinkoenergian keräys ja tehokas kierrättäminen ovat kaupungeille selviytymisen elinehtoja. Lähivuosien teemoja on kehittyvien maiden teollisuuden kautta tapahtuva infrastruktuurin parantaminen ja Euroopassa toivottavasti pian Ukrainan jälleenrakentaminen.
Markkinat ovat suosineet teollisuussektorin osakkeita vuoden 2022 syksyn jälkeen merkittävästi. Monet yksittäiset osakkeet ovat historiansa kovimmissa hinnoissa. Ennätyskorkeat tilauskirjat tulevat siivittämään myyntejä tälläkin tuloskaudella. Tilauskirjat ovat paisuneet vuosien 2021 ja 2022 aikana nähtyjen toimitusketjujenhäiriöiden ja pullonkaulaongelmien vuoksi.
Häiriötilanteet pakottivat asiakkaat tekemään ennakoivia tilauksia vuosille 2023 ja 2024. Nyt toimitusketjujen häiriöt sekä pullonkaulaongelmat ovat väistymässä ja ovat joka kvartaali suhteellisesti helpompia verrattuna vertailukausiin. Rahtien hinnat laskevat ja toimitusajat lyhenevät mikä helpottaa teollisuusyritysten tilannetta huomattavasti. Näin tilauskirjoja onnistutaan purkamaan entistä helpommin ja nopeammin. Vuoden 2023 tilauskirjojen odotetaan kuitenkin pienentyvän näiden toimitusaikojen ja pullonkaulaongelmien helpottuessa.
Teollisten koneiden ja laitteiden toimitusten viivästymiset vuodelle 2023 tarkoittavat myös sitä, että useimmat teollisuusyritykset tulevat raportoimaan korkeampia investointeja kuin vuonna 2022. Samalla kun monet muut sektorit raportoivat pienentyvistä marginaaleista, teollisille yrityksille pienentyvät logistiikkakustannukset ja alhaisemmat energia- ja raaka-ainekustannukset voivat vaikuttaa monen tuloksiin suotuisasti.
Kaiken edellä mainitun ansiosta teollisuusyritysten tuotantotehokkuus on merkittävästi parempi. Samalla Kiinan avautuminen saattaa tuoda merkittäviä tilauksia teollisuusmahdin avatessa tehtaitaan pitkään jatkuneiden koronarajoitteiden jälkeen.
Finlandia Laatuyhtiö -rahastolla olemmekin olleet mukana isolla painolla teollisuussektorissa. Ruotsalainen Atlas Copco, Tanskalainen DSV sekä Yhdysvaltalaiset Cintas Corp, Caterpillar sekä Canadian National Railway Corporation ovat olleet pidemmän aikaa rahastossa.
Pankkiiriliikkeestä Suomen nopeimmin kasvavaksi varainhoitajaksi
Markkinakatsaus marraskuu 2024
Markkinakatsaus lokakuu 2024
Eteläranta 20, 00130 - Helsinki
Ma-pe klo 8:30-16:00
Puh 020 710 7700
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 1069
00101 HELSINKI
Hämeenkatu 17, 33200
Puh 020 710 7700
Ma-pe klo 8:30-16:00
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 796
33101 TAMPERE
Tilaa uutiskirje:
Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n (”Rahastoyhtiö”) hallinnoimia rahastoja koskevat tiedot ja asiakirjat tuotetaan, julkaistaan ja ylläpidetään tällä sivustolla Rahastoyhtiön toimesta. Rahastoyhtiön toimintaan ei sovelleta lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019). Pyrimme tästä huolimatta kehittämään palvelujamme saavutettavuuskriteerien mukaisiksi.