Osakemarkkinoilla on takanaan kaksi menestyksekästä vuotta, ja näkymät ensi vuoteen ovat mielestämme edelleen myönteiset. Erityisesti USA on pärjännyt hyvin, ja uskomme voittokulun suhteessa Eurooppaan ja muuhun maailmaan jatkuvan. USA:n osakemarkkinoiden yleistä kehitystä kuvaava S&P500-indeksi on noussut vuoden 2024 alusta reilut 30 % euroissa. Samaan aikaan Euroopan Stoxx600-indeksi on kohonnut noin 9 % Helsingin pörssin tuoton jäädessä pari prosenttia pakkaselle. Tuottoerot eri maantieteellisten alueiden välillä ovat olleet suuria, joten sillä, mille markkinoille sijoittaja on rahansa laittanut, on todellakin ollut väliä.
Vuoden kolmannen neljänneksen tulosjulkistuskausi on päättymässä. Tätä kirjoittaessani lähes kaikki USA:n S&P500-indeksin yhtiöt ovat raportoineet Q3-tuloksensa. Tuttuun tapaan USA:ssa tuloskausi oli jälleen kerran odotuksia vahvempi. S&P500-yhtiöistä kolme neljännestä ylitti analyytikoiden konsensusennusteet. Syyskuun alussa vuotuisen tuloskasvun arvioitiin yltävän noin 5 %:iin, mutta toteuma Q3:lle näyttää S&P500-yrityksille hieman runsaan 8 % tulosparannusta. Vuonna 2025 suotuisa tuloskehitys jatkunee USA:n osakemarkkinoilla. Viime kuukausien aikana ennusteet ensi vuodelle ovat pysyneet vakaina ja S&P500-yhtiöiden tuloskasvun odotetaan kiihtyvän 12–13 % tuntumaan ensi kesään mennessä, mikä on omiaan tukemaan osakemarkkinoiden kehitystä. Samanlaista myönteistä näkymää ei valitettavasti voida maalata Euroopan saralla.
”USA:ssa tuloskausi ylitti jälleen odotukset – toiveet euroalueen tulossyklin käänteestä siirtyneet yhä kauemmas”
Euroopassa Stoxx600-yrityksistä neljä viidennestä on julkistanut Q3-tuloksensa. Näistä 55 % on ollut positiivisia yllätyksiä. Vielä syyskuun alussa Stoxx600-yhtiöiden vuotuisen tuloskasvun arvioitiin päätyvän noin 4 % plussalle, mutta tähän mennessä julkistettujen tulosten osalta toteuma on prosentin verran miinuksella. Samalla tulosjulkistuskauden aikana ennusteita alkaneelle talvelle on laskettu huomattavasti. Vielä syyskuussa tulossyklin käänteen uskottiin olevan käsillä juuri nyt ja vuotuisen tuloskasvun kiihtyvän talven aikana 5–10 % luokkaan. Tällä hetkellä tuloskasvuennusteet kahdelle seuraavalle vuosineljännekselle ovat kuitenkin painuneet negatiivisiksi ja käännettä parempaan odotetaan vasta ensi vuonna kevään korvilla. Yritysten tuloskasvu ollessa yksi tärkeimmistä osakemarkkinoiden ajureista, näkymät Euroopan osakkeille ovat muuttuneet aiempaa vaatimattomammiksi. Toivoa sopii, että Euroopan taloudessa ja yritysten tuloskehityksessä paremmat ajat viimeinkin koittaisivat, mikä toisi kauan kaivattua puhtia osakemarkkinoille.
S&P500-yhtiöiden liikevaihto ja tuloskasvu, y/y-muutos
USA:ssa S&P500-yhtiöiden Q3-tuloskasvu ylitti jälleen odotukset – tuloskasvun odotetaan kiihtyvän entisestään vuonna 2025
Lähde: Bloomberg
Stoxx600-yhtiöiden liikevaihto ja tuloskasvu, y/y-muutos
Euroopan Stoxx600-yhtiöiden Q3-tuloskasvu jäi odotuksista – alkaneen talven tulosennusteita tarkistettu reippaasti alaspäin
Lähde: Bloomberg
Viimeisimmät ostopäällikköindeksien lukemat kertovat euroalueen teollisuuden vaatimattoman kehityksen jatkuvan. Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi on pysytellyt yhtämittaisesti jo lähes kaksi ja puoli vuotta kriittisenä pidetyn 50 pisteen alapuolella, mikä indikoi taantumaa. Palvelujen osalta kehitys on ollut parempaa, joskin viime kuukausina myös palveluissa kasvumomentum on heikentynyt ja joulukuun alussa julkistettu viimeisin datapiste tipahti niukasti alle 50 pisteen rajan. Mikäli palvelujen ostopäällikköindeksi ryhtyy viihtymään pidempään tuota kriittistä rajaa pienemmissä lukemissa, tietäisi tämä heikkeneviä näkymiä ja huonoa kehitystä kyseiselle toimialalle.
Euroalueen ohella myös USA:ssa teollisuuden ostopäällikköindeksi on liikkunut viimeisen parin vuoden aikana suuren osan ajasta alle 50 pisteessä, mikä indikoi teollisuuden kasvun olevan heikkoa. Sen sijaan palveluissa kasvu on pysynyt päällä. Palvelut – joiden osuus USA:n bruttokansantuotteesta on noin kolme neljännestä – vetävätkin korostuneesti USA:n kokonaistuotannon kasvua.
”Ennakoivat suhdanneindikaattorit eivät vielä lupaa käännettä parempaan euroalueen taloudelle”
Ostopäällikköindeksien perusteella euroalueen talouskasvunäkymät vaikuttavat edelleen kaikkinensa vaatimattomilta. Sen sijaan USA:ssa palvelutuotanto kannattelee taloutta ja talouskasvun odotetaan jatkuvan huomattavasti euroaluetta vahvempana. Marraskuussa pidettyjen USA:n presidentinvaalien ja Donald Trumpin uudelleenvalinnan myötä finanssipolitiikka tulee olemaan ensi vuonna taloutta elvyttävää. Tämän myötä USA:n talouskasvu yltänee ensi vuonna 2–2,5 %:iin, kun euroalueelle ennusteissa on noin prosentin kokonaistuotannon kohoaminen. Lisäksi USA:ssa on odotettavissa verokevennyksiä yrityksille, jonka ohella tietyt yhtiöt ja toimialat voivat hyötyä kotimarkkinoiden suojaksi tehtävistä tullitariffien korotuksista. Näin ollen katsomme, että USA:n osakemarkkinoilla on hyvät edellytykset pärjätä myös ensi vuonna Eurooppaa ja Aasiaa paremmin huolimatta siitä, että USA:n osakemarkkina on perinteisillä arvostusmittareilla merkittävästi korkeammalle arvostettu. USA:n tulevaa osakemarkkinakehitystä silmällä pitäen keskeisin riski liittyykin mielestämme nimenomaan osakkeiden arvostuksiin.
Euroalueella teollisuuden kasvu hukassa, palvelualan ostopäällikköindeksi laskenut 50 pisteen kriittisen rajan alapuolelle
Lähde: Macrobond
USA:n palveluala ajaa talouskasvua - teollisuuden veto jatkuu vaisuna
Lähde: Macrobond
Parina viime vuotena olemme painottaneet osakesijoituksissamme vahvasti USA:n markkinoita. Tällä hetkellä varainhoitomme osakeallokaatiosta lähes 80 % on sijoitettu USA:n markkinoille, hieman vajaa viidennes Eurooppaan ja muutama prosentti Aasiaan. Suomen osakemarkkinoille emme ole tehneet sijoituksia. Vuoteen 2025 olemme menossa edelleen vahvalla USA-painolla huolimatta siitä, että sijoittajien keskuudessa on ollut paljon puhetta USA:n osakemarkkinoiden kohonneista arvostustasoista.
”USA:n teknojätit hintavia, mutta koko osakemarkkinaa ei voi syyttää kalliiksi”
Meillä Suomessa ja laajemmin ottaen Euroopassa osakemarkkinoiden hinnoittelu suhteessa yhtiöiden tekemiin tuloksiin liikkuu lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa. Suomessa OMX HEX Capped -indeksin 12kk:n liukuvilla tulosennusteilla laskettu P/E-kerroin on hieman yli 14, mikä alittaa pitkän aikavälin keskiarvon vajaalla 10 %:lla. Eurooppalaisten Stoxx600-indeksin vastaava kerroin on tasan 14, mikä jää vain 5 % pitkän aikavälin keskiarvosta. Sen sijaan USA:n S&P500-indeksin yhtiöiden 12kk:n liukuvilla tulosennusteilla laskettu P/E-kerroin on tällä hetkellä 23 tuntumassa pitkän aikavälin keskiarvon ollessa 17. Arvostustaso ylittää keskiarvon näin ollen noin kolmanneksella, minkä perusteella USA:n osakemarkkinaa voidaan luonnehtia hintavaksi. USA:ssa S&P500-indeksin P/E-arvostusta nostaa kuitenkin merkittävästi muutamat suuret teknologiayhtiöt. Yleisesti tässä yhteydessä puhutaan ns. suurenmoisesta seitsikosta – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla – joiden markkina-arvopainotettu P/E-kerroin vuoden 2025 tulosennusteilla on nykyisellään 43. Näiden seitsemän yhtiön paino on lähes kolmannes S&P500-indeksistä. Suurenmoinen seitsikko pois lukien loppujen 493:n S&P500-yhtiön markkina-arvopainotettu P/E-kerroin on ensi vuoden tulosennusteilla vain hieman yli 13, mikä alittaa koko indeksin pitkän aikavälin keskiarvon huomattavasti. Näin ollen koko USA:n osamarkkinaa ei voida moittia kalliiksi. Suurten teknologiayhtiöiden arvostusten kohottua korkeiksi olemme viimeisen vuoden aikana siirtäneet varainhoitosalkkujemme USA-sijoituksissa painoa yhä enemmän pienempiin yhtiöiden ja keventäneet sijoituksia teknologiajäteissä.
Korkosijoittajalle päättymässä oleva vuosi on ollut hyvä ja näemme tuottopotentiaalin olevan houkutteleva myös ensi vuodelle. Kuluvana vuonna olemme painottaneet korkosijoituksissamme yrityslainoja ja vuoteen 2025 mentäessä pidämme edelleen sekä korkean luottoluokituksen että matalamman luottoluokituksen ns. high yield -lainojen painon vahvana.
”Uskomme korkosijoittamisen hyvien aikojen jatkuvan vuonna 2025”
Vuoden 2025 aikana USA:n ja Euroopan keskuspankin koronlaskut jatkuvat. Erityisesti Euroopan keskuspankilla on painetta tuoda ohjauskorkoja alas piristääkseen talouskasvua. Inflaatiopaineet eivät ole enää ongelma euroalueelle. Euroalueella lyhyet markkinakorot hinnoittelevat jo vahvasti tulevia EKP:n koronleikkauksia, mutta näemme silti tilaa maltilliselle markkinakorkojen laskulle. Euroalueen ydinmaiden pitkissä koroissa emme odota enää merkittävää liikettä alaspäin. Sen sijaan USA:n keskuspankki Fedin rahapolitiikan keventämistä jarruttaa presidentinvaalien myötä muuttuneet inflaatio-odotukset.
Pidemmällä aikavälillä USA:n uuden hallinnon elvyttävällä finanssipolitiikalla odotetaan olevan inflatorisia vaikutuksia. Tämän ohella tulevan presidentin lupaukset tuontitullien nostamisesta ja siirtolaisvirran patoamisesta – mikä rajoittaa halvan työvoiman saantia – ruokkivat inflaatiota. Näiden syiden takia Fed saattanee laskea ohjauskorkojaan vähemmän kuin vielä jokin aika sitten markkinoilla odotettiin ja yleinen korkotaso USA:ssa voi muodostua tulevina vuosina aiempia ennusteita korkeammaksi. Tähän USA:lla näyttäisi olevan varaa, sillä ainakin toistaiseksi maan talouskasvu on vakaata ja taantuman riski pieni.
USA:n S&P500-indeksi P/E-arvostus kolmanneksin yli pitkän aikavälin keskiarvon – Suomi ja Euroopan Stoxx600-yhtiöt arvostettu lähelle ”neutraalia” tasoa
Lähde: Bloomberg
S&P500-indeksin arvostus maltillinen ilman ns. suurenmoista seitsikkoa
Lähde: Bloomberg
Fedin indikaattorin perusteella USA:n taantuman riski on vähäinen seuraavien 12kk:n aikana
Lähde: Bloomberg
Tämä kirjoitus ei ole eikä sitä ei pidä käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi, eikä kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoittaja vastaa aina itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta ja näiden vaikutuksesta verotukseen. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tästä syystä huolellisesti perehtyä kaikkiin tuotekohtaisiin materiaaleihin sekä tarvittaessa hankkia kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvia asiantuntijaneuvoja. On tärkeää muistaa, että rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.
Koolla on väliä – merkkejä markkinan rotaatiosta pien- ja suuryhtiöiden välillä
Terveisiä Chicagosta – Teollisuuden tunnelmat vaalien jälkeen
Pankkiiriliikkeestä Suomen nopeimmin kasvavaksi varainhoitajaksi
Eteläranta 20, 00130 - Helsinki
Ma-pe klo 8:30-16:00
Puh 020 710 7700
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 1069
00101 HELSINKI
Hämeenkatu 17, 33200
Puh 020 710 7700
Ma-pe klo 8:30-16:00
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 796
33101 TAMPERE
Tilaa uutiskirje:
Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n (”Rahastoyhtiö”) hallinnoimia rahastoja koskevat tiedot ja asiakirjat tuotetaan, julkaistaan ja ylläpidetään tällä sivustolla Rahastoyhtiön toimesta. Rahastoyhtiön toimintaan ei sovelleta lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019). Pyrimme tästä huolimatta kehittämään palvelujamme saavutettavuuskriteerien mukaisiksi.