Skip to main content

    Markkinakatsaus maaliskuu 2025

    Vesa Engdahl / 04.03.2025

    Trumpin politiikka hämmentää talouden toimijoita

    Viimeisen kuukauden aikana otsikoissa ovat olleet USA:n ja Venäjän lähentyminen Ukrainan sodan rauhanprosessin edistämiseksi ja presidentti Trumpin tullisanktiovetoinen kauppapolitiikka. Osakemarkkinoilla on alkuvuodesta nähty poikkeama edelliseen kahteen vuoteen verrattuna – Euroopan ja siinä sivussa myös Suomen osakemarkkinat ovat menestyneet USA:ta paremmin. Tämä siitäkin huolimatta, että USA:n talouskasvu on vahvempaa ja yritysten tuloskasvu selvästi Eurooppaa pirteämpää. USA:n osalta pakkaa on sekoittanut erityisesti presidentti Trumpin tempoileva toiminta ja pelko harjoitettavan talouspolitiikan inflatorisista vaikutuksista, jotka heittävät ikävän varjon tulevan korko- ja talouskehityksen ylle.  

    Trumpin politiikka syö amerikkalaisten kuluttajien luottamusta talouteen

    USA:ssa presidentti Trump aloitti kautensa vasta vajaa kaksi kuukautta sitten, mutta jo tänä aikana hän on ehtinyt allekirjoittaa merkittävän määrän uusia aloitteita ja asetuksia. Trump on muun muassa ilmoittanut ryhtyvänsä laittomien maahanmuuttajien karkotuksiin ja asettanut tuontitulleja Kiinalle, Kanadalle ja Meksikolle. Tosin Kanadan ja Meksikon osalta tullien alkamista siirrettiin heti kärkeen kuukaudella eteenpäin helmi-maaliskuun vaihteeseen ja ne astuivat voimaan lopulta tiistaina 4.3. Euroopan osalta Trump on heittänyt ilmoille uhkauksen vastaavista tulleista kuin mitä Kanadalle ja Meksikolle on langetettu, joten tuskinpa vanha mannerkaan tulleja kykenee väistämään. Tullit ja erityisesti uuden hallinnon toimenpiteiden poukkoileminen lisäävät epävarmuutta USA:n taloudessa ja kansainvälisessä kaupassa. Itseasiassa sijoittajien ja osakemarkkinoiden kannalta Trumpin politiikkaan liittyvä epävarmuus onkin helposti suurempi paha kuin itse tehdyt toimenpiteet.

    ”Trumpin politiikan tempoilu on pahempi myrkky sijoitusmarkkinoille kuin itse tehdyt toimenpiteet”

     

    Uuden hallinnon toimenpiteiden seurauksena inflaatioriski on kasvanut USA:ssa viime kuukausina. Erityisesti kotitaloudet kokevat talousnäkymiensä heikentyneen ja kuluttajien luottamus talouteen on laskenut. USA:ssa talous kasvaa toistaiseksi hyvää vauhtia ja työmarkkinat ovat vahvat, mutta kuluttajia huolestuttaa presidentti Trumpin hallinnon suunnitelmat tullimuurien pystyttämisestä, jonka seurauksena yleisen hintatason pelätään nousevan. Michiganin yliopiston kuluttajasentimentin mukaan viimeisen parin kuukauden aikana kotitalouksien odotukset tulevasta inflaatiosta vuoden kuluttua ovat kohonneet prosenttiyksiköllä 4,3 %:iin. Conference Boardin kuluttajaluottamustutkimuksessa 12 kuukauden inflaatio-odotus oli helmikuussa 6,0 %. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi vuotuisen kuluttajahintojen nousuvauhdin tuplaantumisesta nykyisestä 3,0 %:sta ja ylittäisi selvästi USA:n keskuspankin 2 % inflaatiotavoitteen.

    USA:n kuluttajien luottamus heikentynyt viime kuukausina inflaatiopelkojen kasvaessa

    Markkinakatsaus-2025-03-Kuva-01-2

    (Michiganin yliopiston kuluttajasentimentti) Lähde: Macrobond

    USA:ssa tuloskausi ylittämässä odotukset reippaasti

    Presidentti Trumpin edesottamukset ovat vieneet huomiota tuloskaudesta ja painaneet markkinatunnelmaa. USA:ssa vuoden 2024 viimeisen neljänneksen tulosjulkistuskausi on ollut joka tapauksessa vahva. Tällä hetkellä, kun S&P500-yhtiöiden tuloksista on julkistettu 98 %, kolme neljännestä on ylittänyt analyytikoiden konsensusennusteet. Tulospettymyksiä on ollut vajaa viidennes. Tuloskauden alla S&P500-yhtiöiden vuotuisen tuloskasvun ennakoitiin päätyvän 8 % plussalle. Tähän mennessä tuloksensa julkistaneiden yhtiöiden osalta toteutunut tuloskasvu on hieman yli 13 %. Tulosjulkistuskausi on näin osoittautumassa huomattavasti odotettua paremmaksi. Eniten tulokset ovat nousseet vuodentakaisesta kestokulutushyödykkeissä, kommunikaatiossa, teknologiassa sekä pankki- ja rahoitustoimialalla.

    ”USA:ssa tulosjulkistukset hakanneet jälkeen kerran odotukset mittavalla marginaalilla”

     

    Vuonna 2025 USA:n S&P500-yhtiöiden tuloskasvun ennustetaan jatkuvan hyvänä ollen 12–13 % luokassa koko vuoden osalta. Tuloskasvua tarvitaankin, jotta osakemarkkinoiden kohonnut arvostustaso olisi perusteltu. Erityisesti monet suuret teknologiayhtiöt ovat korkealle arvostettuja. Tämä nostaa koko osakemarkkinan keskimääräisiä arvostuskertoimia. Tällä hetkellä S&P500-indeksin markkina-arvopainotettu P/E-kerroin 12kk:n rullaavilla tulosennusteilla on noin 21. Tämä ylittää pitkän aikavälin keskiarvon karkeasti ottaen 25 %:lla. Ilman seitsemää suurta teknologiayhtiötä – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla – S&P500-indeksi P/E on tämän vuoden tulosennusteilla 15, mikä on alle pitkän aikavälin keskiarvotason. Näin ollen, josko tietyt teknojätit voidaan mieltää arvostuksiltaan kalliiksi, tämä ei koske koko USA:n osakemarkkinaa. Laajemmin markkina on arvostettu verrattain kohtuullisesti ja monien pienempien yhtiöiden hinnoittelua suhteessa yhtiöiden tekemiin tuloksiin voidaan pitää jopa edullisena.    

    ”Yritysten tuloskasvu jatkuu USA:ssa vahvana – meillä Euroopassa vielä odotellaan käännettä parempaan”

     

    Toisin kuin USA:ssa, euroalueella pörssiyhtiöiden tuloskasvu on ollut heikkoa, ja sen ennustetaan jatkuvan vaatimattomana yli talven. Vasta kevään tullen taloudessa ja yritysten tuloskasvussa ennakoidaan selvää käännettä parempaan. Ennen Q4-tulosjulkistuskauden alkua Stoxx600-yhtiöiden tulosten ennakoitiin laskevan vajaat 2 % vuotta aiemmasta. Nyt, kun tuloksista on julkistettu kaksi kolmannesta, toteuma on 3 % pakkasella. Julkistetuista tuloksista hieman yli puolet on ylittänyt analyytikoiden konsensusennusteet. Tulospettymyksiä on ollut hieman yli 40 %. Stoxx600-yhtiöiden tuloskasvun odotetaan vahvistuvan kaksi numeroisiin positiivisiin lukemiin vuoden jälkipuoliskolla euroalueen talouskasvun piristymisen myötä. Tämä odotus talous- ja tulossyklin käänteestä on nostanut osakekursseja vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana euroalueella. Pitkän verrattain heikon jakson jälkeen osakemarkkinoiden kehitys onkin ollut kaksi viimeistä kuukautta USA:ta vahvempaa. Lohdullista Euroopan osalta on, että osakemarkkina on lähtökohtaisesti kohtuullisesti arvostettu. Stoxx600-yhtiöiden arvostus suhteessa yritysten tekemiin tuloksiin on tämän vuoden tulosennusteilla hieman yli 15. Tämä vastaa pitkän aikavälin keskiarvoa.

    S&P500-yhtiöiden liikevaihto ja tuloskasvu, y/y-muutos

    Markkinakatsaus-2025-03-Kuva-02

    USA:n S&P500-yhtiöiden tuloskasvu hyvässä vauhdissa

    Lähde: Bloomberg

     

    Stoxx600-yhtiöiden liikevaihto ja tuloskasvu, y/y 

    Markkinakatsaus-2025-03-Kuva-03

    Euroopassa Stoxx600-yritysten tulossyklin käänne toiveissa kesän tullen

    Lähde: Bloomberg

    EKP:n rahapolitiikka kevenee edelleen – Fediltä ei pikaisia korkoleikkauksia

    Euroopassa keskuspankin ohjauskorkojen lasku jatkui maaliskuussa. Euroopan keskuspankki kokousti 5.-6.3. jolloin ohjauskorkoa leikattiin tammikuun tapaan neljännesprosenttiyksiköllä. Tällä hetkellä EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko (main refinancing rate) on 2,65 %.

    Kuluvana vuonna nähtäneen vielä jokunen koronlasku, joskin suurin osa korkoleikkauksista on jo takana päin. Inflaation hidastuessa ja lähestyessä keskuspankin asettamaa 2 %:n hintavakaustavoitetta, uskomme EKP:n ohjauskoron asettuvan vuoden loppuun mennessä 2 % tuntumaan. Tämän myötä lyhyissä markkinakoroissa tapahtunee vielä hienoista laskua, joskin lyhyet korot hinnoittelevat jo osin tulevia keskuspankin ohjauskorkojen laskuja. Pitkissä koroissa emme odota merkittäviä liikkeitä suuntaan taikka toiseen.

    ”EKP:n rahapolitiikka kevenee edelleen – Fedin osalta ei kannata pidättää hengitystään”

     

    USA:n keskuspankki Fediltä ei odoteta koronlaskuja samassa mitassa kuin Euroopassa. USA:ssa inflaatio on jäänyt keskuspankin tavoitetasoa korkeammalle ja Trumpin tulli- ja siirtolaispolitiikka voivat lisätä inflaatiopainetta jatkossa.

    Markkinakatsaus-2025-03-Kuva-04

    EKP:n koronlaskut jatkuvat – Fediltä ei pikaisia korkoleikkauksia ole tulossa

    Lähde: Macrobond

    Salkkuallokaatiossamme osakkeet neutraalissa painossa

    Varainhoidon sijoitussalkuissamme osake-korko-allokaatio on neutraalissa asemoinnissa. Vaikka USA:n talous kasvaa hyvää vauhtia ja yrityksen tulokset vahvistuvat, ja meillä Euroopassakin talous- ja tulossyklin käänteen odotetaan koittavan kesän tullen, geopoliittiset jännitteet ja kauppasodan eskaloituminen uhkaavat lisätä sijoittajien riskinkarttamista ja nostaa osakkeiden tuottovaatimusta. Kasvaneiden epävarmuustekijöiden takia emme näe perustetta osakkeiden ylipainottamiselle.

    ”Markkinoiden epävarmuustekijät ovat kasvaneet kuluvana vuonna – osakkeet neutraalissa painossa”

     

    Huolimatta Euroopan osakemarkkinan hyvästä vedosta suhteessa USA:han parin viime kuukauden aikana, suosimme edelleen USA:n osakemarkkinaa sijoituskohteena. Pitkän heikon jakson jälkeen tapahtunut eurooppalaisten osakkeiden vahva nousu alkuvuodesta perustuu toistaiseksi toiveisiin talouden käänteestä, jonka tukena on vielä vähän konkretiaa. Uskommekin Euroopan hyvän vedon tasoittuvan jo kesään mennessä. Ja pahimmassa tapauksessa, mikäli USA:n osakemarkkina kääntyisi laskuun, on epätodennäköistä, että Eurooppa tai muu maailman kulkisi vastavirtaan. Päinvastoin, tuolloin USA:n markkina toimisi pikemminkin turvasatama, jossa osakesijoittaja saattaa selvitä myrskystä pienimmin vaurioin.

    Koroissa suosimme edelleen eurooppalaisia yrityslainoja. Ylipainotamme korkoallokaatiossamme sekä matalamman riskin että korkeamman riskin ns. high yield -yrityslainoja. Valtionlainat ovat alipainossa ja pidämme niiden osalta duraation lyhyenä.

    Tämä kirjoitus ei ole eikä sitä ei pidä käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi, eikä kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoittaja vastaa aina itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta ja näiden vaikutuksesta verotukseen. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tästä syystä huolellisesti perehtyä kaikkiin tuotekohtaisiin materiaaleihin sekä tarvittaessa hankkia kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvia asiantuntijaneuvoja. On tärkeää muistaa, että rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

    Artikkelit

    Lisää artikkeleita

    Kahden suurvallan teknologiakilpailu tekoälyherruudesta muovaa maailmantaloutta

    Lue lisää

    Markkinakatsaus helmikuu 2025

    Lue lisää

    Finlandia Rahastoyhtiöllä hyvä sijoitusvuosi 2024 takana – näkymät myönteisiä vuodelle 2025

    Lue lisää