Mitä sijoittaja voi odottaa vuodelta 2022?

    Eemil Salenius / 27.01.2022

    Jos sijoittajan vuosi 2021 oli erinomainen, mitä voimme odottaa vuodelta 2022? Mitkä asiat vaikuttavat keskeisesti markkinoiden kehittymiseen tämän vuoden aikana? Nostimme tähän blogiin näkemyksemme mukaisesti muutamia teemoja, joita on hyvä tarkkailla kuluvan vuoden aikana.

    Maailmantalouden odotetaan kasvavan noin 4,5–5,0 % vuonna 2022 mittaavasta tahosta riippuen. Kasvu on hitaampaa kuin vuonna 2021, mutta historiallisesti erittäin ripeä kasvuvauhti ja noin kaksi prosenttia ripeämpää kuin pandemiaa edeltänyt jakso. Yritysten tulosten odotetaan kasvavan noin seitsemän prosenttia, mikä kuvastaa paluuta normaaliin talouden tilaan viime vuoden huippulukemista. Osakekurssien odotetaan pitkälti seuraavan tätä yritysten tuloskasvuvauhtia. Selvää kuitenkin on, että oikeiden voittajayhtiöiden valitseminen korostuu vuonna 2022. Haasteita ja kurssi heiluntaa saattaa asettaa kuitenkin kiristyvä rahapolitiikka, korkojen nostaminen sekä koronamutaatioiden tuomat epävarmuudet lyhyelle aikavälille. Tänä vuonnakaan koronaa ei voi jättää näkökentän ulkopuolelle sen haitatessa edelleen toimitusketjuja, globalisaatiota rajoitusten muodossa sekä tuoden toki mahdollisuuksia monille toimialoille.

    Mita-odottaa-vuodelta-2022-header

    Toimitusketjujen pullonkaulaongelmat

    Samaan aikaan, kun yritykset lyövät uusia ennätyksiä, monilla toimialoilla on kohdattu toimitusketjujen pullonkaulaongelmia räjähtäneestä kysynnästä johtuen. Toimitushäiriöt, toimitusten hitaus ja energian hinnannousut aiheuttavat edelleen hintojen nousupaineita vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Inflaatio kipusi USA:ssa 7 % vuodentakaisesta, kun euroalueella inflaatio kiihtyi 5 %. Vastaavia lukemia ei olla nähty neljään vuosikymmenen.

    Voittajina tulevatkin olemaan hinnoitteluvoimaa omaavat laatuyhtiöt.

    Pullonkaulaongelmat häiritsevät siis edelleen keskeisiä toimialoja, mutta hintojen nousupaineet vähenevät vuoden loppuun mentäessä. Logistiikan pullonkaulat ratkeavat vasta siis myöhemmin vuoden 2022 aikana, kun tavaroiden kysyntä tasaantuu ja liikenne normalisoituu öljyntuotannon lisääntyessä. Voittajina tulevatkin olemaan hinnoitteluvoimaa omaavat laatuyhtiöt, jotka voivat siirtää kasvaneet kustannukset lopputuotteidensa hintaan kysyntää häiritsemättä.

    Mita-odottaa-vuodelta-2022-nosto5

    Kiristyvä rahapolitiikka

    Koronan jälkeiset keskuspankkien osto-ohjelmat tullaan ajamaan alas. Määrällinen keventäminen aloitettiin USA:ssa jo loppuvuonna 2021 ja sen odotetaan loppuvan maalis-huhtikuun tienoilla 2022. Keskuspankkien elvyttäminen on saanut talouden pahimman vastustajan, inflaation, laukkaamaan lujaa ylöspäin syöden reaalituottoja ja tehden tilivarallisuudesta varman häviäjän. Inflaatiota vastaan FED on indikoinut lähtevänsä taistelemaan korkoja nostamalla. Osto-ohjelmien alas ajon jälkeen on odotettavissa korkojen nostoja USA:ssa, missä hinnoitellaan neljä viisi koronnostoa vuodelle 2022.

    Euroopassa tilanne on kuitenkin toinen, missä koronnostoja ei ole näkyvissä ainakaan vuonna 2022. Suhteellisia voittajia korkojen noustessa ovat toimialansa vähävelkaisimmat yhtiöt, toisin sanoen laatuyhtiöt. Korkojen nostojen lisäksi on mahdollista, että FED alkaa pienentämään tasettaan seuraavan vuoden aikana, mikä on tuplaantunut sitten koronapandemiasta alkaneen elvytyksen. Tämä luonnollisesti pienentäisi rahan määrän kiertoa taloudessa. Pitkien korkojen mahdollisen nousun vuoksi, kannattaa korkosijoituksissa suosia lyhyen duraation high yield -lainoja.

    Arvostuskertoimien lasku

    Ripeästi nousseet kasvuosakkeet ja teknologiaosakkeet ovat rauhoittumaan päin, ja näiden ajamana osakemarkkinoiden arvostustaso on laskenut huomattavasti. Toisin sanoen riskiä on hieman vähemmän kertoimilla mitattuna ja osakemarkkinat ovat noin 8 % halvemmat kuin vuoteen 2021 siirryttäessä.

    Alkuvuoden 2022 kurssirallit alaspäin ovat kohdistuneet kannattamattomiin ja kovan kasvun teknologiaosakkeisiin.

    Arvostustasot ovat nollakorkoympäristössä venyneet korkeiksi, ja nyt odotettavissa oleva kokotason nousu nostaa osakkeiden tuotto-odotuksia pienentäen arvostuskertoimia. Täten odotetaan siis korkotason nousun palauttavan arvostustasoja enemmän kohti normaalia. Alkuvuoden 2022 kurssirallit alaspäin ovatkin kohdistuneet kannattamattomiin ja kovan kasvun teknologiaosakkeisiin. Vastaavasti suhteelliset koronavoittajat ovat ottaneet osumaa tilanteen hieman rauhoittua ja paluun normaalimpaan arkeen olevan yhä lähempänä.

    Maantieteellinen hajautus korostuu

    Kiinaa pörssejä lyötiin lujaa vuonna 2021, vaikka näkymät tulevaisuuden talouskasvun kannalta ovatkin ruusuiset verrattuna länsimaihin. Teknologiasektori Kiinassa oli regulaation kourissa ja koulutussektorilta kiellettiin voitontavoittelu. Kiinteistösektorillakin on vihdoin tultu tien päähän rakenteellisten velkaisuusongelmien kanssa. Kiinan isot poliittiset riskit näkyvät nyt suurempana tuotto-odotuksena. Kiina onkin hellinyt sijoittajia vahvemmilla tuotoilla alkuvuonna 2022.

    Mita-odottaa-vuodelta-2022-nosto3

    Pohjois-Amerikassa puolestaan jäädään Kiinan talouskasvunäkymistä vaikkakin talouden odotetaan kasvavan nopeammin kuin Euroopassa. Yhdysvalloissa lisätään rahapolitiikan työkaluja takaisin työkalupakkiin vuoden 2022 aikana korkoja nostamalla. Euroopassa tilanne on päälaellaan, missä korkojen nostaminen on epätodennäköistä maiden ollessa jo niin velkaisia.

    Maantieteellinen hajautus on avain.

    Euroopan tilanne on myös jokseenkin seurausta suuremmista rakenteellisista ongelmista. Täten Euroopan nollakoron tilanne saattaakin olla pysyvää toistaiseksi ja EKP:n työkalupakki merkittävää työkalua vaille. Talouskasvusta ei ole tietoakaan ja vallalla oleva energiakriisi on osoitus Euroopan kasvavasta riippuvuudesta tuontimaista. Helpommaksi tilannetta ja näkymiä vuodelle 2022 ei tee Ukrainan ja Kazakstanin kärjistynyt poliittinen tilanne. Euroopassa ollaan yhä enemmän varpaillaan Venäjän aikeista Ukrainaa kohtaan ja Saksa on jo polvillaan heidän ollessa erittäin riippuvainen Venäjän energian tuotannosta. Täten maantieteellinen hajautus on avain, millä pienennetään näitä riskejä tietyistä maantieteellisistä ongelmista eikä jäädä paitsi mistään voittavasta markkinasta vuositasolla.

    Lue lisää:

    Finlandia Korkotuotto -rahaston hinnaston muutos 1.10.2023

    Lue lisää

    Sijoitusrahasto Finlandia Laatuyhtiöt sääntömuutos

    Lue lisää

    Sijoitusrahasto Finlandia 2030 sääntömuutos

    Lue lisää