Nousukauden ilmiö: listautumiset

    Jesse Järvinen / 23.06.2021

    Osakemarkkinat ovat viime aikoina rikkoneet vanhoja ennätyksiään muodostaen erittäin jyrkän nousumarkkinan. Nousukauden lieveilmiönä eri markkinapaikoille on ollut tunkua uusien tulokkaiden myötä.

    IPO (Initial Public Offering) eli listautumisanti on yrityksille keino hakea rahoitusta sekä mahdollistaa yrityksen osakkeilla julkinen kaupankäynti. Sijoittajille listautumiset tarjoavat mahdollisuuksia, mutta kuten osakesijoittamiseen yleensä, ne sisältävät myös paljon epävarmuutta. Mitä pitkäaikaisen sijoittajan tulisi näistä ajatella sekä mitä olisi syytä ottaa listautumiseen osallistuessa huomioon? Tai miksi yritykset alkujaan listautuvat?

    Innovaatioiden rahoittamista vai omistajien lunastuksia?

    Tarjoamalla uusia osakkeita yritykset kasvattavat kassavarantojaan rahoittaakseen uusia investointejaan, kun taas sijoittajat uskovat näiden investointien tuovan tulevaisuudessa vastinetta sijoitetulle rahalleen. Rahoituksen hakemisen lisäksi yritykset voivat listautua sen vuoksi, että vanhoja osakkeita saadaan julkisen kaupankäynnin kohteeksi.

    Yritysten listautuessa pääomistaja tai toimitusjohtaja pääsee soittamaan markkinapaikalle kelloa päivänä, jolloin yrityksen osakkeet alkavat käydä markkinapaikalla julkisesti kauppaa. Sillä hetkellä omistaja näkee ensimmäistä kertaa omistuksensa arvon ja voi lunastaa omistamansa osakkeet käteiseksi. Sijoittajan onkin syytä arvioida, onko listautuminen järjestetty tukemaan yrityksen kasvua vai myymään sijoittajille vanhat osakkeet kovaan hintaan.

    Loppujen lopuksi arvon määrittää yrityksen fundamenttien suoriutuminen.

    Yritysten arvioiminen sekä fundamenttien tutkiminen korostuu entisestään listautumisanneissa. Todistetusti listautumisiin osallistuminen on keskimääräisesti kannattavaa lyhyellä aikavälillä kysynnän nostaessa osakkeen hintaa*. Pitkäaikaiselle sijoittajalle näillä sijoituskohteilla on kuitenkin suuria eroja, sillä loppujen lopuksi arvon määrittää yrityksen fundamenttien suoriutuminen.

    Nousukauden-ilmio-listautumiset-graafi-1

    Finlandialla käymme aktiivisesti uusia listautumisia läpi laatuyhtiöstrategiamme mukaisesti ja perehdymme tarkasti yritysten sekä niiden toimialojen fundamentteihin. Finlandia 2030 -rahaston teeman mukaisesti olemmekin osallistuneet tänä vuonna laatuyhtiöiden listautumisiin. Kun yrityksellä on mielenkiintoinen innovaatio ja se täyttää laatuyhtiöstrategiamme kriteeristön, siitä voi olla pitkäaikaiselle sijoittajalle hyötyä.

    Listautumiset seuraavat markkinan trendejä

    Pandemian jälkeinen nousumarkkina on ajanut osakkeiden arvostukset huippuihinsa. Ehkä maailman kuuluisimman sijoittajan Warren Buffetin kehittämä Buffet-indikaattori on hehkunut punaisella jo pidemmän aikaa. Yritykset saavat keskimääräisesti paremman hinnan hyödyntäessään markkinan keskimääräistä suurempia valuaatioita ja uusia yrityksiä listautuu huomattava määrä. IT-kuplan puhjetessa vuonna 2000 Helsingin pörssiin listautui 20 uutta yritystä. Nyt puolessa välissä vuotta olemme erittäin lähellä jo samoja lukemia.

    SPAC-yhtiöt ovat uusi listautumisen muoto

    Uutena listautumistrendinä ovat myös niin sanotut SPAC-yhtiöt (Special Purpose Acquisition Company). Näiden listautumistrendiä voisi kuvailla trendiksi alkuperäisen listautumistrendin sisällä. Näillä yrityksillä ei ole kaupallista toimintaa, vaan se on muodostettu keräämään rahoitusta tarkoituksena ostaa jokin olemassa oleva yritys. Sijoittajat eivät siis tiedä, minkä yrityksen osakkeita he mahdollisesti tulevat tulevaisuudessa omistamaan tämän SPAC-yhtiön kautta. SPAC listautuu omalla nimellään ja ostaessaan olemassa olevan yrityksen, SPAC käy yleensä kauppaa tuon ostetun yrityksen nimellä. Olemassa olevan yrityksen oston pitäisi tapahtua kahden tai kolmen vuoden sisällä listautumisesta tai SPACin on palautettava rahat sijoittajilleen. Helsingin pörssiin saamme tänä vuonna ensimmäisen SPACin, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa tämä muoto on ollut trendinä jo parisen vuotta.

    Miten arvioit yrityksen fundamentteja, kun et tiedä vielä edes mitä yritystä arvioisit. Mahdotonta eikö? Monet sijoittajat uskovatkin henkilöihin SPACin takana ja luottavat rahat heidän käsiinsä tulevaisuuden tuottojen toiveessa. Pörssissä SPAC käy kauppaa yleensä erittäin lähellä listautumishintaa. Aikanaan kun SPAC on käyttänyt pääomansa hankkiakseen kohdeyrityksen, käy SPAC kauppaa pörssissä kuten muukin listattu yhtiö ja sen kurssi on sidottu sen fundamentteihin. Houkuttelevien ostopaikkojen löytäminen ja oston ajoittaminen on täten vaikeampaa.

    Pitkäaikaiselle sijoittajalle on tärkeää ajallinen hajauttaminen markkinan satunnaiskulkua tasatakseen. Listautumisissa – kuten sijoittamisessa yleensäkin – laadukkaiden yritysten poiminta korostuu pitkällä aikavälillä, sillä yritysten arvoja ohjaavat niiden fundamenttien suoriutuminen.

    * Alkujaan Securities and Exchange Comission (SEC) raportoi tästä vuonna 1963. ”Report on the Special Study of Security Markets”.

    Lue lisää:

    Finlandia Korkotuotto -rahaston hinnaston muutos 1.10.2023

    Lue lisää

    Sijoitusrahasto Finlandia Laatuyhtiöt sääntömuutos

    Lue lisää

    Sijoitusrahasto Finlandia 2030 sääntömuutos

    Lue lisää