Puolijohdeteollisuus – heikosti tunnettu digitaalisen elämäntyylimme infrastruktuuri

    Eemil Salenius / 26.05.2021

    Perinteinen nyrkkisääntö kuuluu: sijoita vain siihen minkä ymmärrät.

    Tämä sääntö on erittäin solidi, ja yksinkertaisiinkin yrityksiin sijoittamalla voi systemaattinen sijoittaja saavuttaa pitkässä juoksussa huipputuotot. Säännössä piilee kuitenkin yksi heikkous. Joskus pintapuolisesti vaikeasti ymmärrettävä liiketoiminta sivuutetaan, vaikka olisi mahdollisuus ratsastaa maailmaa muovaavan megatrendin harjalla. Sillä siitähän menestyksekkäässä pitkän tähtäimen sijoittamisessa loppujen lopuksi on kyse.

    Digitaalinen infrastruktuurimme

    Yksi tällaisista heikosti ymmärretyistä toimialoista on puolijohdeteollisuus. Puolijohde käsitteenä viittaa materiaaliin, joka johtaa sähköä paremmin kuin eriste, mutta heikommin kuin metallit. Tällaisesta materiaalista valmistetaan mikropiirejä, siruja, prosessoreita sekä muita elektronisia komponentteja, joissa sormenpään kokoiselle alueelle on pakattu miljardeittain pieniä transistoreja, jotka kykenevät vaihtamaan tilaansa miljardeja kertoja sekunnissa.

    Puolijohdeteollisuus-graafi

    Komponenttien avulla esimerkiksi tietokoneemme suorittavat niiden konekielisiä käskyjä ja voimme ottaa sekä varastoida tuhansittain kuvia mobiililaitteisiimme päivittäin. Puolijohteita käytetäänkin melkein kaikessa elektroniikassa – mobiililaitteissa, autoissa, ilmailu- ja puolustusteknologiassa ja yhä enemmän myös tekoälyssä. Ne muodostavatkin ikään kuin digitaalisen elämäntyylimme infrastruktuurin, jota pidämme usein itsestäänselvyytenä.

    Huima kehityksen vauhti

    Alan kehitys on ollut kuitenkin päätä huimaavaa. Vuonna 1979 Intel julkaisi 29000 transistoria sisältävän 8086-suorittimensa, kun taas tasan 40 vuotta myöhemmin Applen julkaisema A13-prosessori pitää sisällään peräti 8,5 miljardia transistoria. Kehitystä kuvaa hyvin myös Intelin perustaja Gordon Mooren mukaan nimetyn Mooren lain ennustus mikropiireissä olevan transistorimäärän tuplaantumisesta joka toinen vuosi.

    Siitäkin huolimatta, että digitalisaation myötä mikropiirit ja muut puolijohteet ovat läsnä jokapäiväisessä elämässämme, on toimiala monille täysin tuntematon. Miksi siihen olisi sitten syytä hieman tutustua?

    Mikropiirien kysyntä päihittää tarjonnan

    Puolijohdeteollisuus on itseasiassa yksi maailman kasvavimmista teollisuudenaloista. Eri arvioiden mukaan se on tällä hetkellä noin 500 miljardin dollarin bisnes, jonka arvioidaan kasvavan 50 prosenttia vuoteen 2028 mennessä. Alan kasvua siivittävät erityisesti 6G-teknologia, esineiden internet (IoT) sekä tekoälyteknologia, jotka lisäävät entisestään alati kasvavaa tarvetta nopeammalle tiedon siirrolle sekä varastoinnille.

    Kysyntä mikropiireille on tälläkin hetkellä niin vahvaa, ettei tarjonta pysy kysynnän perässä.

    Kysyntä mikropiireille on tälläkin hetkellä niin vahvaa, ettei tarjonta pysy kysynnän perässä. Tämä aiheuttaa merkittäviä ongelmia niin tunnetuille teknologiajättiläisille kuin myös autonvalmistajille ympäri maailman.

    Tammikuussa raportoimme maailman suurimman mikropiirien sopimusvalmistajan Taiwan Semiconductor Manufacturingin (TSMC) investoivan 25–28 miljardia dollaria tuotantokapasiteettinsa kasvattamiseen ja luku on siitä vain kasvanut. Yhtiö aikoo investoida peräti 100 miljardia dollaria tuotannon kasvattamiseen seuraavien kolmen vuoden aikana. Samalla esimerkiksi alan edistyneimmän teknologian omaava työkaluvalmistaja ASML Holding hyötyy tilanteesta, kun laitevalmistajien on käännyttävä sen puoleen saavuttaakseen kapasiteetin kasvattamistavoitteensa laadusta tinkimättä.

    Puolijohdeteollisuus vahvasti mukana Finlandia rahastoissa

    Puolijohdeteollisuuden yhtiöt ovat tarjonneet sijoittajille historiassa merkittäviä tuottoja. Alan teknologinen kehitys ja vahvat kasvunäkymät tarjoavat jatkossakin yhtälön, josta pitkäjänteinen sijoittaja voi hyötyä. Lisäksi sektori tarjoaa sijoittajalle kanavan 6G-teknologian, esineiden internetin sekä tekoälyteknologian disruptiivisiin teemoihin.

    Olemme Finlandialla olleet puolijohdetoimialan johtavissa yhtiöissä mukana Finlandia Laatuyhtiöt- ja Finlandia 2030 -rahastojen perustamisesta asti vuodesta 2016 ja kasvattaneet toimialan painoa rahastoissamme laatuyhtiöstrategiamme mukaisesti.

    Lue lisää:

    Finlandia Korkotuotto -rahaston hinnaston muutos 1.10.2023

    Lue lisää

    Sijoitusrahasto Finlandia Laatuyhtiöt sääntömuutos

    Lue lisää

    Sijoitusrahasto Finlandia 2030 sääntömuutos

    Lue lisää