ResMed: toimitusketjuongelmia kaikilla, parhaat selviävät voittajina

    Jesse Järvinen / 28.03.2022

    Unihoitojätti ResMed sanoo, että kasvavat rahtikustannukset ja puolijohdesirujen pula rajoittavat yrityksen kykyä vastata laitteidensa kasvavaan maailmanlaajuiseen kysyntään. ResMed on markkinajohtaja uniapneaan tarkoitettujen laitteiden valmistamisessa, ja kyseiset laitteet tarvitsevat myös puolijohteita muun elektroniikan tapaan.

    ResMed on tehnyt lujasti töitä kustannusten hallitsemiseksi, sillä rahtimaksut ovat edelleen "erittäin, erittäin haastavia" erityisesti Kaakkois-Aasiassa. Puolijohdesirujen ja sähkökomponenttien puute on ollut ongelma koko COVID-pandemian ajan. Ukrainan hyökkäys on vain pahentanut tilannetta, sillä Venäjä tuottaa noin viidenneksen maailman palladiumista, jota käytetään puolijohteiden valmistuksessa. Nämä luonnollisesti nostavat lopputuotteen kustannuksia ja yhtiön hinnoitteluvoiman myötä kulut siirtyvät loppuasiakkaan maksettavaksi.

    ResMed ilmoitti aiemmin tänä vuonna myyvänsä olemassa olevaa varastoaan vain potilaille, joilla on akuutein tarve saada hoitoa. Ajat ovat siis tiukat myös asiakkaille.

    Laatuyhtiöillä ongelmat pienempiä

    ResMed ei ole ainoa lääkinnällisiä laitteita valmistava yritys, joka kokee toimituskustannusinflaation vaikutuksen, erityisesti mitä tulee rahtiin ja puolijohteisiin.

    Yhtiön yksi suurimmista kilpailijoita, Philips, on vetänyt omia tuotteitaan pois markkinalta niiden mahdollisen toiminnallisen puutteen vuoksi. Tämä luo paikattavaa kysyntää muille toimijoille. Uusiseelantilainen hengityskoneiden valmistaja Fisher & Paykel Healthcare varoitti ongelmien aiheuttavan kannattavuustavoitteisiinsa pitkällä aikavälillä merkittävää painetta ResMedin tavoin.

    ResMedin operatiivinen johtaja Rob Douglas kertoi, että yhtiön tuotteille on tällä hetkellä rajaton kysyntä: kaikki mitä valmistetaan, menee kaupaksi. Ulkoisia ongelmia siis on, mutta kuten laatuyhtiöillä laajemmin, liiketoimintakentän kohdatessa ulkoisia haasteita ne osuvat suhteellisesti kovemmin heikompiin kilpailijoihin.

    Haasteet yleensä uivat laatuyhtiön laariin pitkässä juoksussa. Usein kriisi tuhoaa heikon yhtiön, säästää hyvän yhtiön ja parantaa loistavaa yhtiötä entisestään. Toimitusketjuongelmien poistuttua tämä hoitoa vaativa kysyntä on edelleen odottamassa ja purkautuu todennäköisesti tulivuoren tavoin – räjähdysmäisesti.

    Artikkelit

    Lisää artikkeleita

    USA:n osakemarkkina kallis – ollako vai eikö olla?

    Lue lisää

    Varainhoitorahasto tarjoaa osake- ja korkosijoittamisen parhaat puolet yhdessä

    Lue lisää

    Markkinakatsaus huhtikuu 2024

    Lue lisää