Tekoälykuume yhdessä talouden suotuisan yleisen kehityksen ja yritysten hyvän tuloskasvun kanssa ovat ajaneet USA:n osakemarkkinoita uusiin ennätyksiin. Vuoden 2022 pohjilta S&P500-indeksi on kohonnut yli 50 % samalla, kun teknologiapainotteinen Nasdaq Composite-indeksi on noussut reippaat 70 %.
Huolenaiheena on, että AI-osakkeiden ajama kurssinousu päättyy vuoden 2000 kaltaiseen eeppiseen romahdukseen
Huolenaiheena on viime kädessä se, että tekoälyosakkeiden ajama nousu päättyy samalla tavalla kuin dotcom-buumi aikoinaan – eeppiseen romahdukseen. Tuolloin vuosituhannen vaihteessa USA:n S&P500-osakkeet, jotka kaksinkertaistuivat kolmessa vuodessa, romahtivat lähes 50 %. Samaan aikaan Nasdaq Composite-indeksi, joka nelinkertaistui kolmen vuoden aikana, putosi lähes 80 % maaliskuun 2000 huipusta lokakuuhun 2002. Useat Internet-osakkeet, kuten Amazon, selvisivät ja lopulta menestyivät, mutta toiset eivät koskaan toipuneet.
USA:n osakemarkkinoiden arvostus suhteessa yritysten tekemiin tuloksiin tai sijoittajien toiveikkuus ja innostus eivät vielä ole saavuttaneet vuosituhannen vaihteen dotcom-kuplan tasoja – kaukana ollaan vielä siitä, kun osakkeita jonotettiin sankoin joukoin pankkiiriliikkeiden edessä. Silti yhtäläisyyksiä neljännesvuosisadan takaisiin tapahtumiin ei ole kovinkaan vaikea havaita. Kuten 1990-luvun lopun ”ilmestyskirjan neljä ratsumiestä”, Cisco, Dell, Intel ja Microsoft, symboloivat aikansa osakemarkkinoita, myös nyt pieni joukko amerikkalaisia teknologiajättejä ajaa yleistä kurssitasoa ja arvostuksia ylös. Erityisesti Nvidian huikea noin 4100 % nousu viimeisen viiden vuoden aikana on herättänyt muistoja verkkolaitevalmistaja Ciscon 4300 % viiden vuoden kurssirallista, joka saavutti huippunsa vuoden 2000 maaliskuussa.
Kuten 1990-luvun lopun ”ilmestyskirjan neljä ratsumiestä”, Cisco, Dell, Intel ja Microsoft, symboloivat aikansa osakemarkkinoita, myös nyt pieni joukko amerikkalaisia teknologiajättejä ajaa yleistä kurssitasoa ja arvostuksia ylös.
Tekoäly-yhtiö Nvidian kurssinousu muistuttaa vuosituhannen vaihteen verkkolaitevalmistaja Ciscon kurssirallia
Lähde: Bloomberg, Yahoo
Vuosituhannen vaihteen dotcom-kuplan tavoin teknologiasektorin paino USA:n osakemarkkinoilla on kasvanut ja teknologiajättien arvostukset kivunneet yhä korkeammalle. Dotcom-huumassa teknologiayhtiöiden paino kohosi 35 %:iin S&P500-indeksistä. Nyt teknologian osuus on 31 %. Arvostustasoissa ero tähän päivään on kuitenkin huomattavampi. Teknologiaosakkeita arvostetaan nyt selvästi vaatimattomammin kuin dotcom-kuplan huipulla.
Nousustaan huolimatta teknologiaosakkeiden arvostus on edelleen alle vuoden 2000 dotcom-kuplan
Nykyisten seitsemän suuren teknologiajätin – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla – markkina-arvopainotettu P/E-kerroin on 36 ja S&P500-teknologiasektori käy kauppaa kertoimella 31, kun vuonna 2000 S&P500-teknologia oli arvostettu kertoimella 48. Teknologiayhtiöiden kohonnut arvostus on nostanut koko S&P500-indeksin arvostusta viimeisen puolentoista vuoden aikana ja se on kohonnut P/E-kertoimen 22 tuntumaan, mikä ylittää pitkän aikavälin keskiarvon noin 30 %. Vuosituhannen vaihteessa S&P500-indeksin arvostus kipusi korkeimmillaan kuitenkin jopa kertoimen 25 paremmalle puolelle.
Ero tämän päivän kuumimman tekoäly-yhtiön Nvidian ja vuosituhannen vaihteessa Internet-infrastruktuuria tukevien tuotteiden toimittajan Ciscon arvostuksissa on massiivinen. Vaikka Nvidian osakekurssi on noussut viimeiset viisi vuotta lähes yhtä jyrkästi kuin Ciscon, käy Nvidia kauppaa P/E-kertoimella noin 40, joka on vain kolmannes Ciscon maaliskuussa 2000 saavuttamasta P/E-kertoimen yli 130 tasosta.
Vaikka Nvidian osakekurssi on noussut viimeiset viisi vuotta lähes yhtä jyrkästi kuin Ciscon, käy Nvidia kauppaa P/E-kertoimella noin 40, joka on vain kolmannes Ciscon maaliskuussa 2000 saavuttamasta P/E-kertoimen yli 130 tasosta
S&P500-indeksin P/E-arvostus (12kk rullaavat tulosennusteet) ylittää huomattavasti pitkän aikavälin keskiarvon, mutta on alempana kuin vuosituhannen vaihteessa
Lähde: Bloomberg
S&P500-indeksin arvostusta ajaa ylös erityisesti suuret teknologiayhtiöt, joiden paino indeksissä on merkittävä – ilman näitä yhtiöitä S&P500 P/E-arvostus on pitkän aikavälin keskiarvon tuntumassa
Lähde: Bloomberg
Teknologiasektorin paino S&P500-indeksissä on noussut korkeimmilleen sitten vuosituhannen vaihteen
Lähde: Bloomberg
Vaikka S&P500-teknologiasektorin P/E-arvostus on kohonnut, on se vielä kaukana vuoden 2000 dotcom-kuplan tasoilta
Lähde: Bloomberg
Toisin kuin Ciscolla vuosituhannen vaihteessa, Nvidian kurssinousu on ollut linjassa yhtiön tulostahdin kanssa – Nvidian P/E-arvostus on pysynyt viimeiset viisi vuotta pääosin 35-55 haarukassa. Yleisesti ottaen nykyinen teknonousu perustuu enemmän kasvaviin tuloksiin kuin kohoaviin arvostuksiin
Lähde: Bloomberg
On totta, että dotcom-kuplan tapaan osa investoinneista tekoäly-yhtiöihin on erittäin spekulatiivisia ja perustuu uskoon tekoälyn vallankumouksellisesta vaikutuksesta talouteen ja yritysten toimintalogiikkaan. Jotkin tekoälyn ympärillä toimivista yhtiöistä ovat luoneet siinä määrin kunnianhimoista kuvaa vaikuttavuudestaan ja potentiaalistaan, että se tuskin vastaa todellisuutta. Suhteessa yritysten tekemiin tuloksiin nykyiset teknologia- ja tekoälyosakkeet ovat kuitenkin yleisesti ottaen maltillisemmin arvostettuja kuin vuosituhannen vaihteen dotcom-yhtiöt.
Monilla nykyisillä yhtiöillä on kestävämmät liiketoimintamallit, ne ovat operationaalisesti tehokkaita ja useimmat yritykset ovat taloudellisesti huomattavasti paremmassa kunnossa kuin oman aikansa dotcom-yhtiöt 1990- ja 2000-lukujen taitteessa. Nykyistä teknologiayhtiöiden nousua ruokkii enemmänkin vakaat tulosnäkymät ja kasvavat tulokset kuin kohoavat arvostukset. Tämä on merkki siitä, että yritysten perustekijät ajavat tällä kertaa markkinaa enemmän kuin euforia, hype ja mania.
Nykyistä teknologiayhtiöiden nousua ruokkii enemmänkin vakaat tulosnäkymät ja kasvavat tulokset kuin kohoavat arvostukset. Tämä on merkki siitä, että yritysten perustekijät ajavat tällä kertaa markkinaa enemmän kuin euforia, hype ja mania
Kaiken kaikkiaan katsommekin, että nykyisillä arvostuskertoimilla ja sijoittajien optimismin tasolla tekoälyosakkeiden kupla ei ole vääjäämätön. Osakemarkkinoiden arvostukset ovat toki kohonneet, ja teknologia- ja tekoälyosakkeiden hinnoittelua ei voida pitää halpana, mutta ne eivät ole vielä venyneet humoristisen korkeiksi. Erityisesti, mikäli USA:n talouskasvu jatkuu hyvänä, korkoympäristö muuttuu edullisemmaksi ja yritysten tuloskehitys jatkuu vahvana ja tuloskasvu täyttää markkinoiden odotukset, teknologia- ja tekoälyosakkeiden nousu voi jatkua. Jopa arvostusmittarit voivat vielä venyä entisestään, mutta tässä tapauksessa vaara arvostuskuplan muodostumisesta kasvaa nopeasti. Mikäli näin kävisi, sijoittajan on tuolloin syytä ryhtyä varovaiseksi.
Sijoittajien optimismi on nykyisellään korkealla, mutta vuosituhannen vaihteen euforiasta ollaan vielä kaukana – American Association of Individual Investors -kyselyssä ”bullish”-sentimentti saavutti vuoden 2000 alussa 75 % tason, kun elokuussa 2024 on liikuttu hieman yli 40 % lukemissa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on 38 %
Lähde: Macrobond
Tämä kirjoitus ei ole eikä sitä ei pidä käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi, eikä kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoittaja vastaa aina itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta ja näiden vaikutuksesta verotukseen. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tästä syystä huolellisesti perehtyä kaikkiin tuotekohtaisiin materiaaleihin sekä tarvittaessa hankkia kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvia asiantuntijaneuvoja. On tärkeää muistaa, että rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.
Markkinakatsaus lokakuu 2024
Markkinakatsaus syyskuu 2024
Vuoden 2024 alkupuoli jatkoi vahvaa kehitystä – sijoittajan näkymät loppuvuodelle edelleen suotuisat
Eteläranta 20, 00130 - Helsinki
Ma-pe klo 8:30-16:00
Puh 020 710 7700
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 1069
00101 HELSINKI
Hämeenkatu 17, 33200
Puh 020 710 7700
Ma-pe klo 8:30-16:00
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 796
33101 TAMPERE
Tilaa uutiskirje:
Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n (”Rahastoyhtiö”) hallinnoimia rahastoja koskevat tiedot ja asiakirjat tuotetaan, julkaistaan ja ylläpidetään tällä sivustolla Rahastoyhtiön toimesta. Rahastoyhtiön toimintaan ei sovelleta lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019). Pyrimme tästä huolimatta kehittämään palvelujamme saatavuuskriteerien mukaisiksi.