Vaatturiliike Sauma: Räätälöity kokonaisuus

  Mittojen mukaan tehty puku on kaunis. Se istuu ja lepää asiakkaan päällä. Puku kantaa ihmistä, ihminen pukua. Jotta näin voi olla, tarvitaan osaamista, kiinnostusta ja näkemystä sekä kykyä ymmärtää tarpeet, toiveet ja tarkoitus. Tarvitaan siis laadukasta käsityötä; ihminen tekee ihmiselle. Finlandian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä tilasi Vaatturiliike Saumasta yksilöllisen puvun ja ymmärsi siinä samalla tekevänsä aivan samaa työtä – eri välineillä.

  "Tarvitaan osaamista, kiinnostusta ja näkemystä sekä kykyä ymmärtää tarpeet, toiveet ja tarkoitus."

  Navy Blue -sininen, yksirivinen. Kun puku on tehty mittojen mukaan, se on kuin valettu päälle. Rintataskun liina pilkottaa juuri sen puolitoista senttimetriä, symmetrisesti taiteltuna. Lopputuloksena on huoliteltu ja viimeistelty kokonaisuus, joka näyttää ja myös tuntuu siltä. Kun puku on työkalu, sen pitää tukea, ei kiristää.

  Vaatturiliike Sauma on Olli Holstikon ja Tuomo Pynttärin omistama yritys Helsingin Bulevardilla. Räätälikoulutuksen jälkeen he saivat jatko-opintonsa Suomen arvostetuimpiin vaatturimestareihin lukeutuvan Jouni Korhosen oppipoikina. Osaaminen karttuu joka päivä, työtä tekemällä ja alaa seuraamalla.

  OEP-Vaatturiliike-Sauma-03

  Finlandian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä saapui Saumaan tilaamaan käsityötä, mittatilauspuvun. Tapaamisten aikana kahden eri alan ammattilaisella oli sauma keskustella ja vertailla työnkuviaan, yhtäläisyyksiä ja eroja. Edellisiä herroilta löytyi huomattavasti enemmän.

  "Tapaamisten aikana kahden eri alan ammattilaisella oli sauma keskustella ja vertailla työnkuviaan, yhtäläisyyksiä ja eroja.

  Kangas

  – Kankaasta lähdetään puvun tekemisessä aina liikkeelle. Muista, Juuso: kangas näyttää aina isona pintana vaaleammalta kuin tässä näytepalassa. Tämä voisi olla sopiva: italialainen, tummansininen Carlo Barbera 270-grammainen Super 130. Mitä isompi luku, sitä pidempi kuitu ja hienompi kangas. 130 on jo erittäin laadukas, Pynttäri opastaa uutta asiakastaan ensimmäisessä sovitustapaamisessa.

  Sauma tekee pukuja, huolella. Tavaratalon rekistäkin saa puvun, siellähän niitä on rivissä. Ottaa sen, mitä on, ei toivoakaan valita kangasta. Kangasta, josta kaiken pitäisi lähteä liikkeelle. Puhumattakaan kaikesta muusta, mitä voisi tehdä, jotta puku on käyttäjänsä näköinen.

  Kankaita on paljon, maailma pullollaan. Sauma tekee esikarsinnan asiakkaan puolesta, käyttää asiantuntemustaan ja valitsee kymmenientuhansien materiaalien joukosta muutama sata parasta. Ison karsinnan jälkeen on löytynyt pooli, josta valitaan aina tarkoituksenmukaisin per asiakas. Kangas vaihtuu asiakkaan mukaan, mutta myös valikoima vaihtuu säännöllisesti. Aikaa on seurattava.

  OEP-Vaatturiliike-Sauma-05

  – Minä teen itse asiassa ihan samaa duunia. Vaihdetaan vain kankaan tilalle 30 000–40 000 yhtiötä, joista kehittämillämme kriteereillä karsimme vaihtoehdot rahastosalkkujamme varten muutamaan tuhanteen. Siitä hetkestä alkaa se suuri työ, käsityö. Käymme kaikki ne muutama tuhat yhtiötä yksityiskohtaisesti läpi ja valitsemme niistä parhaat muun muassa yhtiöiden kasvunäkymien ja kilpailuetujen perusteella. Sen jälkeen on koossa meidän oma osakepoolimme, Kenkkilä kertoo.

  Niin, käsityöläiset. Pynttäri lukee maailmaa kankaiden kautta, tuntee miesten pukeutumisen tyylilajit, historian ja nykypäivän. Kenkkilä taas yrittää ymmärtää maailmaa, mihin se on menossa. Hän ahmii tietoa globaaleista megatrendeistä, jotka muokkaavat maailmaa lähitulevaisuudessa. ”Sitä tietoa ei löydä pelkkiä talouslehtiä lukemalla”, Kenkkilä sanoo hymyillen. On siis oltava hereillä ja katsottava rohkeasti boksin ulkopuolelle. Hakea tietoa eri alojen asiantuntijoilta. Salkunhoitaja myy tietoa ja ymmärrystä asiakkaalleen, joka ei ehdi tai halua tehdä samaa duunia omalla vapaa-ajallaan. Harva meistä haluaa. Tai pystyy.

  "Vaihdetaan kankaan tilalle 30 000–40 000 yhtiötä, joista kehittämillämme kriteereillä karsimme vaihtoehdot rahastosalkkujamme varten muutamaan tuhanteen. Siitä hetkestä alkaa se suuri työ, käsityö."

  Mittaaminen

  Kun kangas on valittu, siirrytään mittaamaan:

  – Mitataan tämä ensimmäisellä kerralla hieman väljäksi, on sitten pelivaraa. Ja housuntaskut voisi tehdä vaakataskuiksi, jos sopii? Ei röpsöttäisi avonaisina, jos et kerran käytä niitä. Jos lasken vyötärön korkeutta, tämä housu istuu sinulle paremmin. Ja tässä takkityypissä on normaalisti aika kova hartiatoppaus. Tekisin sinulle kevyemmän, koska sinulla hartiaa riittää ihan omastakin takaa. Eihän takki kiristä kainalosta? Vähän? Laitan liidulla merkit, niin auotaan sinne tilaa.

  Pynttäri häärii mittanauhansa kanssa ja ajattelee ääneen. Siinä samalla vaatturi lukee asiakastaan. Käsien, silmien ja puheen yhteistyötä. Onko asiakas kärryillä? Onko tämä sitä mitä halutaan? Pitäisikö varmistaa, jos asiakas ei uskallakaan kysyä.

  – Asiakkaalla on ajatus siitä, mitä hän haluaa. Hän ei vain välttämättä tiedä miten se onnistuisi. Meillä on näkemys, jolla saavutamme luottamuksen. Silloin asiakas jää asiakkaaksemme ja tulee aina uudelleen.

  "Meillä on näkemys, jolla saavutamme luottamuksen. Silloin asiakas jää asiakkaaksemme ja tulee aina uudelleen."

  Sovitus

  Sovitus kertoo kaiken. Viimeisetkin harsinlangat poistetaan ja liidunjäljet putsataan kankaasta. Tarvitaanko vielä muutoksia vai onko kaikki valmista? Noin 60 prosenttia sovitetuista puvuista jää vielä Saumaan viimeisteltäviksi, loput lähtevät asiakkaan mukaan saman tien. Mitä useampi puku on teetetty sitä tarkempi puku on sovitusvaiheessa. Silloin uskaltaa viedä mittaa millilleen lähelle lopullista. Liian pieneksi tehtyä on vaikea enää isommaksi muuttaa. Juuson puku on ensimmäinen Saumassa ja jää vielä viimeistelyyn.

  OEP-Vaatturiliike-Sauma-01

  – Lyhennän vielä housunlahjetta. Otin sovituksen ilman takinnappeja, se antaa työstövaraa etupuolelle. Olisin voinut ottaa jopa ilman hihoja tämän vaiheen, mutta päästiin jo viimeksi niin pitkälle että uskalsin tehdä näin.

  Tätä kaikkea taidetaan kutsua ammattitaidoksi ja asiakaspalveluksi. Saumaan tullaan hakemaan asiantuntija-apua ja saamaan räätälöity, millilleen hyvin tehty kokonaisuus. Juuso nyökkäilee jälleen.

  – Meidän räätälöidyn kokonaisuuden muista erottava tekijä on aktiivisuus. Me olemme sopivan kokoinen toimija reagoimaan nopeasti markkinoiden liikkeisiin. Valitsemme tarkkaan seulotusta Laatuyhtiö-poolistamme aina kulloiseenkin markkinatilanteeseen sopivimmat yhtiöt ja vaihdamme yhtiöitä markkinatilanteen mukaan. Tässä me olemme Suomessa ainutlaatuisia.

  Puku kantaa ihmistä, ihminen pukua.

  OEP-Vaatturiliike-Sauma-04

   

  Teksti: Antti Pohja
  Kuvat: Aapo Huhta

  Oman elämänsä pomot

  Syöksykierre, ja miten se oikaistiin: Tommi Lähde ja the other danish guy

  Lue lisää

  Mari Pantsar: Maailma valintojen äärellä

  Lue lisää

  Taiga Concept: Hiljaisilla tiloilla ja kovilla tavoitteilla

  Lue lisää