ASML – Teknologinen mikropiirien markkinajohtaja

  Jesse Järvinen / 07.10.2021

  ASML on kansainvälinen teknologiayhtiö, joka valmistaa ja myy mikropiirien eli sirujen valmistuksessa käytettäviä kuvalitografialaitteita. Yhtiö on markkinoiden johtava toimija 88,5 prosentin markkinaosuudella ja pioneeri alan teknologisessa kehityksessä. Asiakkaina toimivat maailman johtavat siruvalmistajat kuten TSMC, Intel sekä Samsung.

  Pitkälle viedyn teknologisen kehityksen vuoksi yhtiön osaaminen asettaa korkeita alalle tulon esteitä ja luo siksi vahvaa kilpailuetua. Kilpailijoilla on myös pulaa resursseista kilpaillakseen EUV-teknologiassa (Extreme UltraViolet) ASML:ää vastaan. Muut yritykset eivät vain yksinkertaisesti kykene valmistamaan vastaavia laitteita kuten ASML – ainakaan yhtä kustannustehokkaasti.

  Tulevaisuus näyttää valoisalta

  Myös tulevaisuudennäkymät ovat mukavat ASML:n kannalta, kun digitalisaatio luo jatkuvasti kysyntää puolijohdeteollisuuden tuotteille. Nykypäivänä kaikki autot, PC:t, puhelimet sekä Playstationit vaativat kyseisiä siruja toimiakseen. Vallalla oleva sirupula ohjaa myös siruntuottajia laajentamaan tuotantoaan ja ostamaan täten lisää valmistukseen vaadittavia laitteita.

  Tämän lisäksi siruja valmistavat yritykset vaativat jatkuvasti parempia ja tehokkaampia laitteita pysyäkseen Mooren lain perässä. Mooren laki tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että mikropiirien komponenttimäärä kaksinkertaistuu joka toinen vuosi, ja näin on käynyt tähän asti historiaa taaksepäin katsoessa.

  Lue lisää:

  Ørsted: kestävän kehityksen energia

  Lue lisää

  Alfen Beheer: sähköautobisneksen menestyvä moniottelija

  Lue lisää

  MIPS ylsi tavoitteisiinsa

  Lue lisää