Atlas Copco: paineilmalla on edelleen puolensa

  Jesse Järvinen / 15.11.2022

  Vaikka sähkökäyttöiset koneet ovat nykyään yleisiä, on paineilmalle edelleen tarvetta. Paineilmakäyttöinen laite kestää paremmin rasitusta äärirajoilleen, toisin kuin sähkömoottorit, joiden käämitys voi ylikuumentua ja palaa. Muttereiden vääntämisessä sähkökäyttöiset kojeet häviävät selvästi paineilmakäyttöisille. Ruotsalainen Atlas Copco on tuottanut kompressoriratkaisuja teollisuuslaitoksiin jo vuodesta 1873.

  Atlas Copcon liiketoiminta jakaantuu neljään eri segmenttiin, joista tärkeimmät ovat kompressori- ja vakuumitekniikka. Kompressoritekniikka on yrityksen pitkään kehitteillä ollut kulmakivi, ja se muodostaa noin 40 prosenttia yrityksen liikevaihdosta. Vakuumitekniikka puolestaan on uudempi ja kasvun muodostava keihäänkärki, joka muodostaa noin 25 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tällä hetkellä. Vakuumitekniikkaa käytetään puolijohteiden valmistuksessa. Tärkeimmät markkinat ovat kovasti kasvavassa Taiwanissa sekä Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

  Vahva brändi tuo kilpailuetua

  Atlas Copcolla on useita ominaisuuksia, jotka ajavat sen tulevaisuuden tuottoja ja pitävät laatufaktoria voimissaan. Asiakkaat suosivat Atlas Copcon kaltaisia kokeneita ja luotettavia yrityksiä, koska huonosti huolletut kompressorit voivat saastuttaa lopputuotteita ja vahingoittaa valmistuslaitteita.

  Atlas Copco on jättiläinen niche-markkinoilla: kolme kertaa suurempi kuin lähimmät kilpailijansa kompressoriliiketoiminnallaan. Se myy tuotteita, joissa sen asiakkaat välittävät tuottavuudesta, kun otetaan huomioon laitteiden alhainen hinta suhteutettuna syntyviin käyttökustannuksiin ajan myötä. Teollisuudessa energian hinta on merkittävä osa kustannuksia, joten mitä tehokkaampia laitteet ovat sitä tärkeämpi alkuperäinen investointi laadukkaaseen tuotteeseen on suhteessa sen eliniän kustannuksiin.

  Atlas Copcon tuotteet tarvitsevat huoltoa ja varaosia sekä aiheuttavat myös jatkuvan jälkimarkkinakysynnän. Yritys tekee suuren osan tuotoistaan jälkimarkkina- ja palvelufranchising-palveluillaan. Lopuksi yritys voi tehdä yritysostoja omaansa pienemmillä arvostuskertoimilla sekä omaa brändinä vahvan hinnoitteluvoiman. Atlas Copco on näiden ominaisuuksien vuoksi yksi Finlandia Laatuyhtiöt -rahaston sijoituksista.

  Lue Lisää >>

   

  Artikkelit

  Lisää artikkeleita

  Väestön demografinen muutos haastaa ja kehittää lääketeollisuutta

  Lue lisää

  Globaali kaupungistuminen vauhdittaa teollisuussektoria

  Lue lisää

  Kutsu ylimääräiseen yhtiökokoukseen

  Lue lisää