Joululahjaksi mahdollisuus

Feredu Watta -laakson lapsille Sri Lankassa koulu ei ole itsestäänselvyys. Tapaninpäivän tsunami vuonna 2004 pyyhki alueelta kaiken mahdollisen, tuhosi kylän ja ihmisten elämän, jotka molemmat oli rakennettava uudelleen. Mutta vaikka maa murenikin alta, haaveet ja unelmat pitivät sitkeästi pintansa ja säilyivät elossa suuren tuhon jälkeenkin.

Suomalainen Pentti-Oskari Kangas on tehnyt jo pitkään vaimonsa kanssa Sri Lankassa avustustoimintaa hyväntekeväisyysjärjestö Lotus Hillin kautta. Se on suomalaisten yksityishenkilöiden vuonna 1996 käynnistämä poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, joka tekee ruohonjuuritasolla tapahtuvaa auttamista. Aluksi järjestö tuki yksittäisiä perheitä, mutta siirtyivät sitten yhteisölliseen auttamiseen. ”Tällä tavoin pystymme auttamaan laajemmin, tehokkaammin ja tasapuolisemmin”, Pentti-Oskari sanoo.

Finlandia House on koko kylän yhteinen asia

Finlandia Housen rakentaminen sai alkunsa vuonna 2013. Siitä asti koulu on antanut mahdollisuuden kylän 3–5-vuotiaille lapsille rakentaa itselleen ja perheilleen parempaa tulevaisuutta. Opetuksen lisäksi ilmainen kouluruoka on valtavan suuri apu oloissa, jossa lämmin ateria jäisi monilta muuten vain haaveeksi. Koulu toimii lisäksi tärkeänä yhdistävänä tekijänä koko kyläyhteisölle.

Korona sulki koulun pitkäksi ajaksi, mutta opettajat ovat jatkaneet sinnikkäästi opetusta etätehtävien avulla. Kouluruokaakin on jaettu kuivamuonana pidemmäksi aikaa kerrallaan. Marraskuussa 2021 koulu aukesi vihdoin uudelleen, ja kylän 34 pientä oppilasta pääsi jälleen normaalimpaan arkeen kiinni. Mikä parasta, ensi vuodenkin rahoitus on turvattu.

Jokaisen pitää saada mahdollisuus olla oman elämänsä pomo.
Lue Finlandia House -tarina >>

Kuva: Meeri Koutaniemi