Keskikesä sujui osakemarkkinoilla rauhallisissa tunnelmissa, mutta heti elokuun alkuun tultaessa alkoi tapahtua paljon ja äkkiä. Jo pitkin kesä-heinäkuuta markkinoilla käytiin keskustelua USA:n talouskasvun hidastumisesta ja osakemarkkinoiden arvostustasojen korkeaksi kohonneesta tasosta. Vasta elokuun alussa julkaistut odotettua heikommat teollisuuden ostopäällikköindeksin ja maatalouden ulkopuolisten uusien työpaikkojen luvut hermostuttivat sijoittajat. Erityisesti huolta herätti USA:n työttömyysasteen kohoaminen, joka rikkoi niin sanotun Sahmin säännön, jonka mukaan, mikäli työttömyysasteen 3kk:n liukuvan keskiarvon nousu ylittää vähintään 0,5 prosenttiyksiköllä 12kk:n alimman arvon, taloudella on suuri todennäköisyys ajautua taantuman. Nämä uutiset olivat kuitenkin viimekädessä ainoastaan katalyytti varsinaiselle osakemarkkinoiden korjausliikkeen ajurille, jona toimi Japanin jenimääräisten massiivisten carry trade ’ien sulkeminen.
Elokuun alun maailmanlaajuinen osakemarkkinoiden äkillinen lasku, josta nyttemmin on suurelta osin jo elvytty, johtui paljolti pitkän aikaa voimissaan olleesta valuuttastrategiasta, joka yhtäkkiä muuttui katastrofiksi. Strategian ydinajatus on lainata rahaa maassa, jossa on alhaiset korot ja jonka valuutan ei odoteta vahvistuvan, vaan pikemminkin heikkenevän, ja sijoittaa varat pääosin ulkomaisissa valuutoissa oleviin sijoituskohteisiin, joista saadaan korkeampi korko tai muu tuotto. Viime vuosina yksi yleisimmistä tällaisista ns. carry trade -operaatioista on ollut rahan lainaaminen Japanin jeneissä ja varojen sijoittaminen korkeammalla tuotolla esimerkiksi USA:n dollarimääräisiin sijoituskohteisiin.
Maailmanlaajuinen osakemarkkinoiden äkillinen lasku, johtui paljolti voimissaan olleesta valuuttastrategiasta, joka yhtäkkiä muuttui katastrofiksi.
Kaikki meni pitkän aikaa hyvin ja tuloksena oli lähes ilmainen tapa tehdä tuottoa, mutta lopulta Japanin keskuspankki lähti toimiin, joilla se halusi katkaista jenin heikkenemiskierteen. Keskuspankki nosti kuluvan vuoden keväällä kertaalleen ohjauskorkoaan ja toistamiseen markkinoiden yllätykseksi heinäkuun lopussa. Vaikka kuluvana vuonna tapahtunutta liikettä ohjauskorossa -0,1 %:sta positiiviselle puolelle 0,25 %:iin ei voida pitää massiivisena, se on kuitenkin antanut selvän viestin markkinoille keskuspankin halusta tukea jenin valuuttakurssia. Koronnostot näkyivätkin heinäkuussa jenin tukevana vahvistumisena. Jenin kurssi nousi kuukaudessa hieman yli 10 % suhteessa USA:n dollariin, jonka myötä monet carry trade -operaatiot muuttuivat nopeasti kannattamattomiksi.
Seurauksena voittojen poispyyhkiytymisestä ja tappioiden kasvamisesta oli sijoittajien äkillinen tunku pois jenin carry trade -operaatioista. Tähän liittyi osin myös ns. margin call -ilmiö, jossa velkaa vastaan tehtyjen sijoitusten vakuusarvot tulivat vastaan, jolloin sijoituksia oli pakko myydä velkojen kuolettamiseksi. Seurauksena oli väkivaltainen markkinaliike osakkeissa, kun carry trade -sijoittajat pyrkivät suurella joukolla yhtä aikaa ulos ahtaasta ovesta. Tungoksessa Japanin oma osakemarkkina (Nikkei225) sukelsi heinäkuun viimeisestä päivästä maanantaihin 5. elokuuta noin 20 %. Samaan aikaan USA:n S&P500-indeksi korjasi alas hieman runsaat 6 %. Heinäkuun puolenvälin huipustaan USA:n markkina painui pahimmillaan 8,5 % pakkaselle, mutta on nyt syyskuuhun tultaessa korjannut takaisin käytännössä koko nähdyn laskun.
Puolustaakseen jenin ulkoista arvoa Japanin keskuspankki on nostanut tänä vuonna ohjauskorkoaan kahteen otteeseen vuosia jatkuneen matalan korkojakson jälkeen
Lähde: Macrobond
Japanin jeni vahvistunut massiivisesti keskuspankin toimien ja carry trade -operaatioiden purkamisen yhteydessä
Lähde: Macrobond
Huolet USA:n talouden hidastamisesta ja carry trade -purku aiheuttivat korjausliikkeen osakemarkkinoilla, josta tosin on nyttemmin toivuttu
Lähde: Macrobond
Japanin jenin carry trade -operaatioiden purkautuminen peitti alleen markkinoiden positiiviset uutiset. USA:ssa vuoden toisen neljänneksen tulosjulkistuskausi osoittautui jälleen suhteellisen vahvaksi ja palvelualan ostopäällikköindeksit tukivat käsitystä palvelusektorin hyvästä vedosta. Teollisuuden menestys näytti sen sijaan säilyvän heikkona, mutta tämä uutinen ei tullut yllätyksenä. USA:n talouden kasvuhuolet nostivat päätään heinä-elokuun taitteessa, mutta kokonaistuotannon nousuvauhdin maltillistuminen on tosiasiallisesti ollut odotuksissa jo kauan. USA:n talouskehitys säilynee edelleen varsin hyvänä, vaikka kasvuvauhti hidastuukin ja työttömyys hieman nousee. Talouskasvun maltillistumiseen liittyvää työllisyyslukujen pehmenemistä ja työttömyysasteen kohoamista historiallisesti erittäin alhaiselta tasolta voidaan pitää jopa toivottavana ilmiönä. USA:n työmarkkinat ovat olleet jo kotvan aikaa ylikuumentuneet. Työmarkkinoiden jäähtyminen on omiaan vähentämään inflaatiopaineita, mikä luo tilaa keskuspankille lähteä keventämään rahapolitiikkaansa. Elokuussa julkaistut inflaatioluvut olivatkin mieluisaa luettavaa USA:n osalta ja vahvistivat odotuksia Fedin syyskuiselle koronlaskulle. Tällä hetkellä Fedin vähintään 0,25 prosenttiyksikön ohjauskoron leikkausta syyskuun 18. päivän avomarkkinakomitean kokouksessa pidetään lähes varmana.
USA:n talouskehitys säilynee edelleen varsin hyvänä, vaikka kasvuvauhti hidastuukin ja työttömyys hieman nousee.
Peruutuspeiliin katsomalla euroalueen taloutta ei voi toistaiseksi kehua hyväksi, mutta markkinoiden odotuksissa on kokonaistuotannon kasvun piristyminen ja taloussuhdanteen vahvistuminen kuluvan vuoden jälkipuolisolta alkaen. Euroalueen toisen vuosineljänneksen kvartaalikasvu päätyi 0,3 % plussalle. Maakohtaisten tilastojen perusteella Espanjassa nähtiin vahvaa kasvua, mutta Ranskassa kasvu oli sen sijaan hitaampaa ja Saksassa bruttokansantuote supistui. Palveluvetoiset maat pärjäsivät selvästi teollisuusvetoisia maita paremmin. Palvelualan parempi menestys on luettavissa selvästi myös ostopäällikköindeksien datasta. Euroalueen palvelualan ostopäällikköindeksi on vahvistunut ja liikkuu selvästi kriittisenä pidetyn 50 pisteen rajan paremmalla puolella indikoiden palvelualan kasvua. Sen sijaan teollisuuden vastaava indeksi on madellut alle 50 pisteessä jo kaksi vuotta kertoen teollisuuden olevan taantumassa. Vaikka euroalueen talous olisikin piristymässä alkavan syksyn ja tulevan talven aikana, kokonaistuotannon kasvun voidaan odottaa olevan varsin verkkaista. Vaatimattoman talouskehityksen ja heikkenevien inflaatiopaineiden saattelemana Euroopan keskuspankilla on tilaa keventää rahapolitiikkaansa. Keskuspankilta saatiin koronlasku jo heinäkuussa ja seuraava neljännesprosenttiyksikön leikkaus on odotettavissa nyt syyskuussa.
USA:n ostopäällikköindeksit kertovat palveluiden olevan kasvussa, mutta teollisuuden veto on hukassa
Lähde: Macrobond
Ostopäällikköindeksien perusteella euroalueella palvelut vetävät taloutta, teollisuus jo pari vuotta taantumassa
Lähde: Macrobond
Inflaatiopaineiden maltillistuminen luo tilaa keskuspankkien koronlaskuille niin USA:ssa kuin euroalueellakin
Lähde: Macrobond
Elokuun alun markkinaheilunnalla ei ole ollut vaikutusta sijoitussalkkujemme allokaatioon. Arvioimme, että toimintaympäristö on edelleen otollinen suotuisalle osakemarkkinakehitykselle. Osake-korko-allokaatiossamme osakkeet ovat neutraalissa painossa. Osakesijoituksissa pidämme USA:n markkinaa edelleen mielenkiintoisimpana. Hoidossamme olevien sijoitussalkkujen osakesijoituksista on kolme neljännestä USA:n markkinoilla. Osakesijoituksista viidennes on Euroopassa. Suomi-osakesijoituksia ei salkuissamme ole tällä hetkellä lainkaan. Koroissa suosimme yrityslainoja, joiden osuus korkoallokaatiosta on noin 70 %. Korkoallokaatiossamme sekä korkean luottoluokituksen investment grade -lainat että matalamman luottoluokituksen ns. high yield -lainat ovat ylipainossa.
Tämä kirjoitus ei ole eikä sitä ei pidä käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi, eikä kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoittaja vastaa aina itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta ja näiden vaikutuksesta verotukseen. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tästä syystä huolellisesti perehtyä kaikkiin tuotekohtaisiin materiaaleihin sekä tarvittaessa hankkia kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvia asiantuntijaneuvoja. On tärkeää muistaa, että rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.
Markkinakatsaus lokakuu 2024
Tekoälyosakkeiden nousu herättänyt henkiin vuosituhannen vaihteen dotcom -kuplan haamut
Vuoden 2024 alkupuoli jatkoi vahvaa kehitystä – sijoittajan näkymät loppuvuodelle edelleen suotuisat
Eteläranta 20, 00130 - Helsinki
Ma-pe klo 8:30-16:00
Puh 020 710 7700
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 1069
00101 HELSINKI
Hämeenkatu 17, 33200
Puh 020 710 7700
Ma-pe klo 8:30-16:00
asiakaspalvelu@finlandiagroup.fi
Finlandia Group Oyj
PL 796
33101 TAMPERE
Tilaa uutiskirje:
Finlandia Rahastoyhtiö Oy:n (”Rahastoyhtiö”) hallinnoimia rahastoja koskevat tiedot ja asiakirjat tuotetaan, julkaistaan ja ylläpidetään tällä sivustolla Rahastoyhtiön toimesta. Rahastoyhtiön toimintaan ei sovelleta lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019). Pyrimme tästä huolimatta kehittämään palvelujamme saatavuuskriteerien mukaisiksi.