Neste: öljyn hinnannousun vaikutus alkaa näkyä

  Jesse Järvinen / 20.06.2022

  Suomalainen Neste nosti vuoden 2022 toisen kvartaalin öljytuotteisiin liittyvää näkymää Luoteis-Euroopan bensiini- ja dieselmarginaalien poikkeuksellisen nousun vuoksi. Öljymarkkinoiden ollessa hyvin epävakaat Ukrainassa käytävän sodan takia, Luoteis-Euroopan bensiini- ja dieselmarginaalit ovat nousseet poikkeuksellisen korkealle tasolle.

  Neste ohjeistaa nyt öljytuotteiden toisen kvartaalin jalostusmarginaalin yli kaksinkertaiseksi vuoden ensimmäisen kvartaalin tasoilta. Tämän lisäksi Nesteen varautumistoimet venäläisen raakaöljyn ja maakaasun korvaamiseksi ovat mahdollistaneet Porvoon jalostamon korkean käyttöasteen.

  Käyttökate paranemassa merkittävästi

  Aiemmin öljytuotteiden toisen neljänneksen kokonaisjalostusmarginaalin odotettiin olevan suunnilleen samalla tasolla kuin ensimmäisellä neljänneksellä (10,30 dollaria barrelilta). Kokonaisjalostusmarginaalin nousun odotetaan parantavan konsernin ja öljytuotteiden toisen neljänneksen vertailukelpoista käyttökatetta (EBITDA) merkittävästi ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

  Venäjän ja Ukrainan kriisi on siivittänyt öljyn hinnan nousuun. Kiinan koronasulut laskivat hintoja hetkeksi, mutta koronasulkujen poistuttua ja tehtaiden taas pyöriessä, on öljyn hinta asettunut vuosikymmenen korkeimmille tasoilleen. Suurempi öljynhinta tarkoittaa suurempia marginaaleja sitä myyville tahoille, kun merkittävät kiinteät kustannukset pysyvät lähes muuttumattomina.

  Lue Lisää >>>

  Lue lisää:

  Activision Blizzard: jättikauppa etenee suunnitellusti

  Lue lisää

  Games Workshop: fantasiaa ja miniatyyriejä – todellisuutta ja suuria katteita

  Lue lisää

  Neste: energiakriisi

  Lue lisää