Nike kovaan tulokseen haasteista huolimatta

  Jesse Järvinen / 23.03.2022

  Urheilubrändi Niken viimeisin vuosi on ollut täynnä globaaleja haasteita. Aasian erittäin korkeat COVID-tartuntamäärät ja sen myötä tulleet rajoitukset muun muassa Niken Vietnamin tehtaisiin on aiheuttanut päänvaivaa toimitusketjuihin. Kiinalaisten kuluttajien boikotti länsimaisia brändejä kohtaan haavoitti Niken myyntiä viime vuoden alussa, mikä jatkuu osittain edelleen. Samalla energian hinta on ampaissut taivaisiin, inflaatio on muutenkin huipussaan, toimitusketjuissa on ongelmia ja sota on aiheuttanut viimeaikaisen epävarmuuden Niken liiketoimintaan.

  Nike ei anna tällä hetkellä ohjeistusta sijoittajille tulevaan, koska oheisiin muuttujiin Niken liiketoimintakentässä liittyy merkittävää epävarmuutta. Täten kaikkien ongelmien keskellä Niken juuri julkaisema tulos tuo sijoittajille selvää helpotusta. Samalla globaalin ulottuvuutensa vuoksi Nike toimii jossain määrin osoituksena siitä, kuinka muut vähittäiskauppiaat hallitsevat oheisia haasteita.

  Markkinadynamiikasta huolimatta erinomainen tulos

  "Olemme keskittyneet siihen, mitä voimme hallita", sanoi talousjohtaja Matthew Friend tulosjulkistuksessa.

  Ja näin Nike on tehnytkin.

  Nike on pandemian aikana asettanut suurimman markkina-alueensa Pohjois-Amerikan etusijalle Kiinan sijasta. Kiinassa kysyntä on kärsinyt, kun taas Pohjois-Amerikassa kysyntää on ollut enemmän kuin tarjontaa.

  Niken USA:n myynti olikin kasvanut 9 prosenttia vuodentakaisesta, kun Kiinassa vastaavana ajanjaksona oli tullut laskua 5 prosenttia. Yritys teki tulosta 0.87 dollaria per osake ja myynti koko konsernilta oli 10,87 miljardia dollaria, kun odotukset olivat 0,71 dollaria ja 10,59 miljardia. Täten USA:n myynti on kuitannut heikot kysynnät Kiinan markkinoilta ja tulos toi selvästi turvaa sijoittajille tulevaan tuloksen lyödessä odotukset.

  Niken liikevaihdon kasvu olisi ollut vieläkin voimakkaampaa vuodenvaihteen eli pyhien aikana, jos Nikellä olisi ollut tarpeeksi tuotteita vastaamaan asiakkaidensa kysyntään. Sijoittajien helpotukseksi ilmoitettiin, että kaikki Vietnamin tehtaat ovat nyt toimintakunnossa. Haasteita on, mutta fokusoimalla tulokset ovat olleet erinomaisia.

  Lue lisää >> 

  Artikkelit

  Lisää artikkeleita

  Finlandia Rahastoyhtiöllä takana hyvä sijoitusvuosi – näkymät alkaneelle vuodelle suotuisat

  Lue lisää

  Markkinakatsaus helmikuu 2024

  Lue lisää

  Aika iskeä kiinni laadukkaisiin pienyhtiöihin?

  Lue lisää