Nordea: korkokatteet tuloksen hyvä ystävä

  Jesse Järvinen / 14.02.2023

  Nordea teki vakaan vuoden 2022 viimeisen neljänneksen tuloksen. Liiketoiminnan volyymien kasvu jatkui vahvan yritysten luotonannon vauhdittamana, lisääntyneestä taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta. Yrityksen nettotulos oli 14 prosenttia analyytikoiden konsensusta parempi ja 19 prosenttia parempi kuin vuotta aikaisemmin. Tämä johtui pääasiassa rahoitus- ja korkokatteen (NII, Net Interest Income) odotettua parempina lukuina. Nettotulosta tukivat myös talletusmarginaalit, kun taas lainamarginaalit laskivat edelleen. Luotonanto jatkoi kasvamista prosentilla ja muun muassa asuntolainat kasvoivat 3 prosenttia. Nordea tiedotti voittaneensa näillä luvuilla markkinaosuuksia muilta.

  Yhtiö kertoi talousnäkymien huonontuneen, mutta Nordean luottojen laatu on vahva, ja se on jatkanut markkinaosuuksien kasvattamista. Myös lainatappiot ovat pysyneet kohtuullisena, eikä merkittävän suuria luottotappiovarauksia ollut näkyvissä. Yhtiö odottaa kulujen nousevan 5 prosenttia vuonna 2023, mikä kertoo nykyisen inflaatiotilanteen jatkumisesta. Yhtiö kertoo kuitenkin liikevaihdon nousevan jotakuinkin samansuuruisena.

  Tavoitteisiin jo etuajassa

  Nordean kerrotaan tavoittelevan yli 15 prosentin oman pääoman tuottoa (ROE) vuonna 2025. Kulujen ja tuottojen suhteen uskotaan olevan 45–47 prosenttia ja pääomapuskurin 150–220 prosenttiyksikköä yli säädetyn vakavaraisuuden minimitason. Nordea kuitenkin ohjasi saavuttavansa oman pääoman tuottotavoitteen jo vuonna 2023. Yhtiö kertookin omaavansa joustavan liiketoimintamallin, jonka avulla se kestää korkeamman makrotalouden epävarmuuden Pohjoismaissa.

  Nordeasta annettiin vahva viesti sijoittajille suunnatussa puhelussa. Yhtiö uskoi tulevansa yhdeksi Euroopan tuottoisimmista pankeista. Tämä tarkoittaisi yli 15 prosentin oman pääoman tuottoa pitkällä aikavälillä.

  Lue Lisää >> 

  Artikkelit

  Lisää artikkeleita

  Markkinakatsaus heinäkuu 2024

  Lue lisää

  Markkinakatsaus kesäkuu 2024

  Lue lisää

  Kutsu varsinaiseen yhtiökokoukseen 24.6.2024

  Lue lisää