Onnistunut yrityskauppa alkaa jopa viisi vuotta ennen irtautumista

  Finlandia Group / 06.06.2022

  Kokonaisvaltaiseen omistamisen strategiaan kuuluu myös ajoissa tehty suunnitelma yrityksestä luopumiseen

  Omasta yrityksestä luopuminen on kova paikka – tapahtuipa se sitten sukupolvenvaihdoksen tai yrityskaupan myötä. Suomalainen pk-sektorin yrittäjä on tyypillisesti kasvattanut firmaansa kuin omaa lastaan. Siitä on vuosien ja usein vuosikymmenten myötä tullut läheinen perheenjäsen, jonka asioista puhutaan kotona ruokapöydän ääressä samalla hartaudella kuin lasten koulumenestyksestä.

  Asiantuntevien ja luotettavien kumppanien avulla toteutettu yrityskauppa turvaa yrittäjän oman ja hänen jälkipolviensa tulevaisuuden.

  Luopumisen tuska onkin ymmärrettävä tunnetila, silloin kun on aika kääntää esille uusi sivu yrittäjän elämässä. Yrittäjä ei kuitenkaan ole yksin, sillä asiantuntevien ja luotettavien kumppanien avulla toteutettu yrityskauppa turvaa yrittäjän oman ja hänen jälkipolviensa tulevaisuuden.

  Finlandia on yrittäjän mukana koko prosessin ajan kauppaan valmistautumisesta sen toteutumisen kautta kaupasta saatujen varojen uudelleensijoittamiseen saakka.

  Kertynyt varallisuus turvataan

  Kiirehtimällä syntyy tunnetusti vain sutta ja sekundaa. Finlandia Groupin asiakkuusjohtaja Jarmo Kytölä ja Finlandian kumppaniyrityksen Prelexin juristi Johan Karlsson kannustavat varhaiseen suunnitteluun yrityskauppaa tehtäessä. Kytölän ja Karlssonin mukaan yrityskauppaan tulisi valmistautua jo viisi vuotta ennen exitiä, mutta ”kolme vuottakin riittää – tärkeintä on tarttua toimeen ja tehdä hyvä suunnitelma”.

  ”Valmistautuminen pitää aloittaa hyvissä ajoin. Jos taseeseen on kertynyt runsaasti liiketoimintaan liittymätöntä varallisuutta, kannattaa harkita konsernirakennetta, jossa omistava yhtiö ja liiketoimintaa harjoittava yhtiö eriytetään. Mikäli liiketoimintaan sisältyy merkittävää riskiä, kertyneet varat ovat turvassa”, sanoo Johan Karlsson.

  Riittävän ajoissa ja asiantuntevasti suunniteltu yrityskauppa suojaa yrittäjää veroseuraamuksilta. Jos järjestelyihin ryhdytään vain vuotta ennen varsinaista yrityskauppaa, kaikkia tarvittavia yritysrakenteen muutoksia ei ole enää mahdollista tehdä, Karlsson muistuttaa.

  Kaikki otetaan huomioon

  ”Olemme koko matkan ajan yrittäjän tukena”, sanoo Jarmo Kytölä. Hän kertoo, että keskustellessaan asiakkaan tulevaisuudensuunnitelmista, yrityskaupan mahdollisuus nousee usein esille. Se ei välttämättä ole ajankohtainen juuri sillä hetkellä, mutta kenties lähivuosina. Yrittäjän suunnitelmia ja toiveita kartoitetaankin Finlandiassa aina pitkällä tähtäimellä ja kokonaisvaltaisesti. ”Kun kiinnostus yrityksen myymiseen herää, ohjaamme yrittäjän yhteistyökumppanimme juristille. Hän käy verotuksellisia asioita läpi ja varmistaa, että kaikki otetaan huomioon.”

  Suomalaisilla yrittäjillä on hyvin perhekeskeinen ajattelutapa.

  Kytölä kuvaa Finlandian roolia turvaverkoksi, joka tukee exit-prosessin kaikissa vaiheissa ja varmistaa kaupan toteutumisen jälkeen, että varallisuus sijoitetaan fiksusti. Kytölä muistuttaa, että hyvin usein yrittäjä on maksanut itselleen vuosikausia sangen maltillista palkkaa, jolloin myös tulevaisuuden eläketurva on jäämässä ohueksi – kaupasta saadut varat ovatkin monen pk-yrittäjän eläketurva.

  Hän nostaa esille myös muuan seikan, joka ei välttämättä heti tulisi mieleen:
  ”Suomalaisilla yrittäjillä on hyvin perhekeskeinen ajattelutapa. Perheestä pidetään huolta ja onnistuneen yrityskaupan jälkeen ensimmäiseksi kiitetään omaa perhettä. Nostan hattua.”

  Yrittäjäperheen näkökulmasta

  Perheestä puhuu myös Johan Karlsson. Vaikka verotus ohjaa yrityskaupan suunnittelua ja toteutusta paljon, hän neuvoo katsomaan kokonaisratkaisua. ”Asiaa mietitään yrittäjäperheen näkökulmasta kahta tai kolmea vuotta pidemmälle eikä vain maksimoida verotehokkuutta.”

  Entä minkäkokoisen yrityksen kannattaisi harkita konsernirakennetta ennen kuin liiketoiminta myydään? Johan Karlssonin mukaan viimeistään silloin, kun taseeseen on kertynyt yli puoli miljoonaa euroa omaisuutta, joka ei liity liiketoiminnan harjoittamiseen. ”Myös nopeasti kasvavan yrityksen kannattaa jo varhain miettiä yritysrakenteen kuntoon laittamista.”

  Haluaisitko kuulla lisää omistamisen palveluista?

  Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Palvelemme asiakkaitamme aina paikallisesti koko Suomen kattavan verkoston voimin.

  Aiheeseen liittyviä artikkeleitamme

  Lisää artikkeleita

  Suunnitteilla yrityksen myynti — osake vai liiketoimintakauppa?

  Lue lisää