Vertex: Hoitoja potilaille markkinatilanteesta riippumatta

  Jesse Järvinen / 11.08.2022

  Vertexin hyväksytyt kystisen fibroosin lääkkeet ovat Kalydeco, Orkambi, Symdeko, Kaftrio ja Trikafta. Näiden lääkkeiden ansiosta Vertex hoitaa maailmanlaajuisesti noin 90 prosenttia kaikista kystisen fibroosin hoidoista. Maailmassa harvinaista tautia sairastaa arviolta noin 75 000 ihmistä, joista noin 30 000 saa hoitoa.
  Kohdemarkkina on siis vielä erittäin suuri, eikä muilla lääkeyhtiöillä ole vastaavaa hoitoa kyseiseen sairauteen. Vertexin tuotekehityksessä on tällä hetkellä ennätysmäärä uusia lääkkeitä myös muihin harvinaisiin sairauksiin, johin ei ole aikaisempaa hoitoa.

  Vertexilla on vahva hinnoitteluvoima, koska kystinen fibroosi on harvinainen krooninen sairaus, eikä sillä ole vaihtoehtoisia hoitovaihtoehtoja markkinoilla. Monet potilaat aloittavat hoidon varhaislapsuudessa ja hoito jatkuu koko niiden eliniän ajan. Esimerkkinä Trikaftan listahinta Yhdysvalloissa on noin 311 000 dollaria vuodessa.

  Inflaatiosta, nousevista koroista tai taantumasta huolimatta ihmiset aina valmiita maksamaan omasta terveydestään.

  Kohdemarkkinan kasvattaminen

  Vertex raportoi 2,2 miljardin dollarin liikevaihdosta toisella vuosineljänneksellä, mikä on 22 prosentin kasvua ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna. Marginaalit tulivat myös erinomaisena, vaikka monet yritykset ovat inflaation myötä raportoineet kustannusten noususta.

  Toisen kvartaalin tuloksen yhteydessä Vertex nosti koko vuoden 2022 tuoteliikevaihto-ohjeistustaan 8,6–8,8 miljardiin dollariin. Kasvu johtuu ensisijaisesti Kaftrio- ja Trikafta-lääkkeiden voimakkaasta käyttöönotosta Yhdysvaltojen ulkopuolisissa maissa, joissa Vertex on vasta äskettäin päässyt markkinoille. Vertex on viime vuonna operoinut vain 16 maassa Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kohdemarkkinaa siis riittää.

  Lue Lisää >>>

  Lue Lisää >>>

  Lue lisää:

  Activision Blizzard: jättikauppa etenee suunnitellusti

  Lue lisää

  Games Workshop: fantasiaa ja miniatyyriejä – todellisuutta ja suuria katteita

  Lue lisää

  Neste: energiakriisi

  Lue lisää