Koroista tarjolla houkuttelevaa tuottoa – katse yrityslainoihin

  Tommi Pietarinen / 27.06.2023

  Korkosijoittajan tuotto-odotukset kohenevat inflaation hidastuessa ja korkohuippujen ollessa näköpiirissä

  Korkosijoittajat kärsivät vuosia matalista koroista, ja vuodesta 2022 muodostui korkosijoittajalle suorastaan katastrofaalinen. Raju korkojen nousu laski yleisesti ottaen velkapapereiden hintoja, ja yrityslainoja rasitti lisäksi vuoden aikana tapahtunut raju riskilisien kohoaminen. Näiden tapahtumien myötä korkosijoittajille tuli viime vuonna reippaasti lunta tupaan. Eurooppalaisten korkean riskin, eli ns. high yield -yrityslainojen kehitystä kuvaava indeksi (Markit iBoxx Euro High Yield Index) laski viime vuonna yli 9 %. Korkean luottoluokituksen yrityslainojen tuotto (Bloomberg Euro Corporate Bond Index) painui pakkaselle 14 %. Valtionlainoissa varat eivät olleet sen paremmin turvassa. Eurooppalaiset 3–5-vuotiset valtionlainat tuottivat miinusta 10 % vuonna 2022 ja 20-vuotisten lainojen tuotto painui pakkaselle jäätävät 37 %. Pitkien valtionlainojen tuotto oli näin ollen jopa karumpi kuin osakemarkkinoilla nähty kurssilasku. 

  Sekä lyhyissä että pitkissä koroissa nähty kova liike ylöspäin alkaa olla ohi.

  Tänä vuonna tilanne on hyvin toisenlainen verrattuna vuoteen 2022. Sekä lyhyissä että pitkissä koroissa nähty kova liike ylöspäin alkaa olla ohi. Viimeisen vuoden aikana lyhyitä markkinakorkoja on ajanut ylöspäin länsimaisten keskuspankkien ennätyksellisen nopea rahapoliittisten ohjauskorkojen nosto. Pitkiä korkoja ovat puolestaan nostaneet inflaatio-odotusten muuttuminen ja keskuspankkien määrällisestä elvytyksestä luopuminen. Keskuspankkien massiiviset velkakirjojen osto-ohjelmat olivat omiaan pitämään pitkät korot keinotekoisen alhaisella tasolla. Tämän elvytyksen päättymisen myötä pitkien korkojen taso heijastelee aikaisempaa aidommin odotuksia tulevasta inflaatiosta ja talouskasvusta. Sekä Euroopan keskuspankin että USA:n keskuspankki Fedin ohjauskoron nostot alkavat lähestyä loppuaan, jolloin lyhyissä koroissa ei enää odoteta merkittävää liikettä ylöspäin. Sama pätee pitkiin korkoihin. Olemmekin tällä hetkellä lähellä korkosyklin huippua.   

  Nollakorkojen aika on ohi, mikä sopii korkosijoittajalle

  Uusi korkeampi korkotaso tarjoaa varsin kohtuullista tuottoa sijoittajalle. Lyhyet markkinakorot (euribor 12 kk) ovat nyt 4 % tuntumassa ja pitkistä euroalueen ydinmaiden valtionlainoista (Saksa 10 v) on tarjolla noin 2,5 % tuottoa. Näillä tuotoilla ei vielä päästä hakkaamaan tämänhetkistä inflaatiovauhtia, joten rahamarkkinatalletusten ja valtionlainojen reaalituotto jää edelleen negatiiviseksi. Positiivisen reaalituoton tavoittelu vaatii korkosijoittajaa kääntämään katseensa muihin korkosijoituksiin kuin edellä mainittuihin kohteisiin.

  Tässä kohtaa yrityslainamarkkina näyttäytyy houkuttelevana vaihtoehtona. Yrityslainoissa korkean luottoluokituksen lainoista on mahdollista saada 4–6 % tuottoa ja korkeamman riskin ns. high yield -lainoista jopa 10 % tuottoa. 

  Tässä kohtaa yrityslainamarkkina näyttäytyy houkuttelevana vaihtoehtona. Yrityslainoissa korkean luottoluokituksen lainoista on mahdollista saada 4–6 % tuottoa ja korkeamman riskin ns. high yield -lainoista jopa 10 % tuottoa. Tällä vuosituhannella tämän kaltaisia tuottoja on ollut mahdollista saada vain muutaman kerran; vuosien 2008–2009 finanssikriisin aikana, Euroopan velkakriisin yhteydessä vuosina 2010–11 sekä koronapandemian jyllätessä vuonna 2020. 

  (Artikkeli jatkuu)

  620x891

  Kehityspotentiaalia myös jälleenmarkkinahinnoissa

  Aiempaa korkeampien tuottojen ohella korkojen nousun taittuminen ja odotukset hienoisesta korkojen laskusta ja yrityslainojen riskilisien normalisoitumisesta seuraavan vuoden aikana ovat hyviä uutisia korkosijoittajalle. Korkojen nousu tuhosi viime vuonna korkosalkkujen tuotot lainapapereiden hintojen laskiessa. Korkojen lasku puolestaan nostaa salkussa olevien velkakirjojen jälleenmarkkinahintaa, mikä sataa sijoittajan laariin. Pitkät korot nousivat rajusti viime vuonna inflaation kiihtymisen myötä, mutta tällä hetkellä näyttää, että pitkien kokojen nousu on tasaantunut ja korkohuippu alkaa olla näköpiirissä. Inflaation hidastuessa voimme odottaa liikettä pitkissä koroissa alaspäin. Tässä tilanteessa korkosijoittajalle on kannattavaa nostaa vähitellen korkoriskiä, koska korkojen laskun myötä joukkovelkakirjalainojen hinnat nousevat. Tämän ohella yrityslainoissa, joissa riskilisät levisivät poikkeuksellisen suuriksi vuoden 2022 aikana, taloustilanteen kohentumisen myötä odotettavissa oleva riskilisien lasku tavanomaisemmille tasoille toisi jatkossa tuottoa sijoittajalle.

  Silloin markkinassa mukana olevalle yrityslainasijoittajalle positiivista tuottoa syntyy korkojen laskun ohella myös riskilisien kaventumisesta, sillä tämäkin nostaa salkussa olevien velkakirjalainojen jälleenmarkkinahintaa.

  Yrityslainojen riskilisä tarkoittaa marginaalia, jonka yritys joutuu maksamaan lainastaan riskittömän koron päälle. Korkeamman riskin yrityslainoissa riskilisät ovat tällä hetkellä noin 4 % päälle riskittömän koron, kun ne viimeisen 10-vuoden aikana ovat pääsääntöisesti olleet 2–3 % välissä. Taloustilanteen vakautuessa ja talouden näkymien kohentuessa riskilisien voidaan odottaa tulevan alaspäin kohti historiallista keskiarvoa. Silloin markkinassa mukana olevalle yrityslainasijoittajalle positiivista tuottoa syntyy korkojen laskun ohella myös riskilisien kaventumisesta, sillä tämäkin nostaa salkussa olevien velkakirjalainojen jälleenmarkkinahintaa. Käytännössä jos esimerkiksi Saksan valtion 5-vuotisen obligaation korko tulee alaspäin vuodessa 1 %, olisi sijoittajan tuotto noin 5 % vuodessa. Mutta jos lisäksi riskilisät tulevat samaan aikaan alas 1 %, on yrityslainasijoittajan tuotto 10 % vuodessa. Nykyisen korkotason ohella tämä tekee yrityslainamarkkinasta tällä hetkellä erittäin houkuttelevan sijoituskohteen.

  Kiinnostaako korkosijoittaminen?

  Jätä meille yhteystietosi ja asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Voit myös katsoa alueesi asiantuntijat tästä.

  Finlandia rahastoyhtiöllä on kaksi eri profiilin korkorahastoa. Finlandia Korkotuotto sijoittaa pääasiassa pohjoismaisiin yrityslainoihin ja hakee markkinoilta korkeampaa tuottoa riskiä sietävälle sijoittajalle. Rahaston joukkovelkakirjalainojen juokseva tuotto on tällä hetkellä noin 8,4 %. Tutustu rahastoon

  Matalamman riskin ja lyhyemmän sijoitushorisontin korkosijoittajalle tarjoamme Finlandia Korkostrategia -rahastoa, joka sijoittaa eri korkoluokkiin sijoittaen yrityslainoihin, valtion obligaatioihin sekä rahamarkkinasijoituksiin. Finlandia Korkostrategian juokseva tuotto on tällä hetkellä noin 4,2 %. Tutustu rahastoon

   

  Tämä kirjoitus ei ole eikä sitä ei pidä käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi, eikä kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoittaja vastaa aina itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta ja näiden vaikutuksesta verotukseen. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä sijoittajan tulee tästä syystä huolellisesti perehtyä kaikkiin tuotekohtaisiin materiaaleihin sekä tarvittaessa hankkia kulloiseenkin tilanteeseen soveltuvia asiantuntijaneuvoja. On tärkeää muistaa, että rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

   

  Lisää artikkeleitamme sijoittamisesta

  Lisää artikkeleita

  Kiinteistörahastojen tuottopotentiaali jäämässä korkotuotteiden tuottojen jalkoihin

  Lue lisää

  Markkinakatsaus toukokuu 2024

  Lue lisää

  Finlandia Korkotuotto -rahastolle kaksi arvostettua Lipper-palkintoa Pohjoismaiden parhaana

  Lue lisää